Diskusprolaps >> Behandling med guld kan kurere rygsmerter efter diskusprolaps

En diskusprolaps i lænden er en hyppig lidelse, der kan opstå både hos unge og ældre og give kroniske smerter i ryggen med eller uden udstråling til benene.

Smerterne går ofte i sig selv med tiden, men hos en del patienter bliver rygsmerterne kroniske (varighed mere end 6 måneder).
 
Det var bl.a. tilfældet for Lillian (én af vores mange patienter, som blev kureret med guld). Lillian levede med invaliderende rygsmerter gennem 10 år, før hun blev kureret for sit smertehelvede med guld.

10 års smertehelvede efter en diskusprolaps kureret med guld!
(se videoen herunder)

 
Hos +50-årige er der som regel slidgigt på flere niveauer i rygsøjlen og ikke kun på det niveau i rygsøjlen, hvor diskusprolapsen sidder, og mange har i forvejen døjet med smerter i ryggen.
 
Behandling af kroniske rygsmerter efter en diskusprolaps i lænden er en specialistopgave, som vi varetager i Guldimplantationsklinikken.

✓ Guldimplantation er velegnet til patienter, som har behov for smertebehandling og som ofte ikke kan afhjælpes på anden måde.
De fleste af vores patienter oplever, at deres smerter forsvinder helt eller lindres så meget, at man nu pludselig kan leve en normal tilværelse igen!
✓ Én enkelt behandling med guld er som regel nok.

 
Vores resultater i Guldklinikken er gode, og vi har fået mange flotte anmeldelser fra vores patienter, som du sikkert vil være enig med os i, når du læser dem: Vores patienter anbefaler guld — læs mere her!

“Hej Hans Kjerkegaard
Lige en dejlig tilbagemelding her straks i det nye år.
De første par dage efter min behandling hos dig, var jeg lidt træt – MEN den 11.12 havde jeg det bare helt fantastisk.

Jeg har ingen rygsmerter haft siden den 11.12 og vi har haft besøg af søn og svigerdatter samt vores dejlige børnebørn fra Dubai i 10 dage i julen. Jeg har danset, hoppet og leget med mine børnebørn – jamen det har bare været helt fantastisk godt.

Med venlig hilsen og de bedste nytårshilsner til dig.
Kaj”

 
I denne artikel kan du læse om diskusprolaps og de forskellige behandlinger af kroniske smerter som følge af diskusprolaps.
 

Behandling af kroniske rygsmerter efter en diskusprolaps

I nogle tilfælde hjælper hverken aflastning, fysioterapi eller en diskusoperation på smerter som følge af en diskusprolaps, og man ender ud med at få kroniske rygsmerter, der kan være svært invaliderende.
 
Spørgsmålet er derfor, hvilke andre behandlingsmuligheder der findes mod kroniske rygsmerter som følge af en diskusprolaps? Det har vi gennemgået nedenfor!
 
 

Moderate til svære rygsmerter med iskiassmerter – varighed over 12 måneder, eller hvor andre behandlingsformer er uden nævneværdig effekt

I de tilfælde hvor rygsmerterne ikke lindres efter en diskus-operation (eller hvor en diskus-operation ikke kan tilbydes), anbefaler vi, at man forsøger nedenstående behandlingsformer:
Guldimplantation
• Medicin mod nervesmerter (for eksempel antidepressiva og/eller antiepileptika)
• Rygmarvsstimulation (mindre rygoperation, hvor en elektrode implanteres indtil rygmarven)
• Smertestillende medicin
• Transkutan elektrisk nervestimulation (TENS)
 
Som det fremgår af listen ovenfor, kan forskellige behandlingsformer have effekt på rygsmerter med iskiassmerter. I Guldklinikken anbefaler vi dog til enhver tid behandling med guldimplantation baseret på vores mangeårige erfaring og mange gode tilbagemeldinger fra vores patienter (som du kan læse om her)!
 

Til behandling af kroniske rygsmerter efter en diskusprolaps, med eller uden forudgående diskusoperation, anbefaler vi guldimplantation, som er en væsentlig mere effektiv behandlingsform til lindring af kroniske rygsmerter end de ovenfor nævnte.

 
Guldimplantation anses også for at være en bedre smertebehandling af kroniske rygsmerter efter diskusprolaps end aflastning, afspændingsøvelser, akupunktur, kiropraktorbehandling, TENS, massage, yoga og fysioterapi (rygtræning).
 
Guldimplantation foretages i lokalbedøvelse. Behandlingen foregår ved, at der indlægges små guldstykker via tynde kanyler ind til leddene i rygsøjlen. Guldets anti-inflammatoriske virkning hæmmer frigivelsen af smertefremkaldende stoffer. Derved får guldet rygmusklerne til at slappe af, og muskelsmerterne lindres eller forsvinder.
 
Hovedparten af vores patienter oplever signifikant smertelindring efter en enkelt guldimplantation.
Behandlingen egner sig til alle sværhedsgrader af rygsmerter uanset varighed.
 

Hvorfor vælge guldimplantation til behandling af kroniske rygsmerter?

Guldimplantation er generelt en effektiv behandlingsform til lindring af kroniske rygsmerter, der udvikles efter en diskusprolaps.

✓ Vi har patienter, der har levet uden smerter i 15-17 år efter en behandling med guld.
✓ Det er videnskabeligt dokumenteret, at guldimplantation kan afhjælpe langvarige og kroniske smerter.
✓ En guldimplantation kan udskyde tiden til – eller helt overflødiggøre en diskusoperation.
✓ Én behandling omkring det syge led er som regel nok.
✓ Varig smertelindring eller smertefrihed ses hos 80-85 %.
✓ Alle led kan behandles.
✓ Behov for smertestillende medicin efter behandlingen bliver mindre eller forsvinder.
✓ Ingen indlæggelse.
✓ Kan foretages uanset alder og evt. hjerte-/lungesygdom.
✓ Ingen bivirkninger.
✓ Ingen genoptræning.
✓ Ingen sygemelding efter en guldimplantation.

 
Du kan læse mere om guldimplantation ved at klikke her.
Læs også vores patienters anbefalinger af guldimplantation.
 

Er du interesseret i at høre nærmere om dine muligheder for behandling med guld, er du hjertens velkommen til en uforpligtende samtale med Læge Hans Kryger Kjerkegaard. Du kan enten ringe eller skrive pr. mail (find kontaktoplysninger her).
 
En vurdering af dine muligheder for behandling foregår altid på baggrund af en gennemgang af din sygehistorie og røntgenbilleder.

 
Nedenfor har vi gennemgået emnet mere generelt:
 

Hvad er en diskusprolaps?

Hele rygsøjlen består af ryghvirvler og mellemliggende båndskiver (diskus).
 
Hver diskus består af en blød central del, som er omgivet af en ydre, hård bindevævsring. De fungerer som en slags støddæmper, så tryk og belastning forplanter sig gennem rygsøjlen.
 
Allerede fra 20-årsalderen bliver vandindholdet i båndskiverne mindre, hvilket bevirker, at båndskiverne falder sammen. Med tiden kan der opstå sprækker i den ydre bindevævsring i diskus.
Revner den ydre bindevævsring, for eksempel ved et forkert løft, kan den bløde centrale del presse sig ud gennem diskus og dermed trykke ind på rygmarven eller en afgående nerverod, som ligger umiddelbart bagved diskus i rygmarvskanalen.
 

En diskusprolaps er en udposning på en af de båndskiver (diskus), der ligger mellem rygsøjlens hvirvler, og som medfører tryk ind på rygmarven eller på en afgående nerverod.

Klik på linket her for at få en bedre forståelse for, hvad en diskusprolaps er.
 

Hvad er symptomerne på en diskusprolaps?

Symptomer på en diskusprolaps opstår typisk i forbindelse med et forkert løft eller vrid i ryggen. Det giver intense smerter, som kan stråle ud i det ene eller begge ben.
 
Langt de fleste diskusprolapser opstår i lænden, men der kan også forekomme diskusprolaps i nakken.
 

Symptomer på diskusprolaps i lænden

Ved en diskusprolaps i lænden kan der opstå:
• Lændesmerter
• Udstrålende smerter til sæderegion og ned i benet (iskiassmerter) (sjældnere begge ben)
• Føleforstyrrelser ned i benet
• Føleforstyrrelser i skridtet (ridebukse-området)
• Nedsat kraft eller lammelse i benet
• Manglende kontrol over vandladning og/eller afføring
 

Ved pludseligt indsættende kraftnedsættelse, føleforstyrrelser eller manglende kontrol over vandladning og/eller afføring skal du straks søge læge.

 

Hvorfor giver en diskusprolaps kroniske rygsmerter?

Ved en diskusprolaps er der sprækker i båndskivens yderste lag, hvor der ligger fintfølende nerver. Påvirkning af disse fintfølende nerver medfører øget frigivelse af smerteimpulser fra nerverne, så man får ondt.
 
Der sker også en øget frigivelse af stoffer, der gør nerverne mere følsomme. Det betyder, at smertetærsklen bliver lavere, så man lettere får ondt. Nervesystemet ændrer sig altså og bliver overfølsomt for smerte (læs mere om kroniske smerter).
 
Når nervesystemet bliver permanent overaktiveret, bliver den omkringliggende rygmuskulatur også overaktiv. Det giver vedvarende spændinger i ryggen og sidenhen muskelsmerter, som er et vigtigt ledsagefænomen til de slidforandringer i rygsøjlen, som ofte ses hos mennesker, der har haft en diskusprolaps (læs mere om muskelspændinger som årsag til kroniske smerter).
 

En del af forklaringen på, at en diskusprolaps kan give kroniske rygsmerter er, at sprækker i diskus påvirker fintfølende nerver på overfladen af diskus og gør nervesystemet permanent overaktivt. Det overaktive nervesystem bevirker, at muskulaturen i ryggen bliver spændt og øm.

 

Hvordan stilles diagnosen?

En diskusprolaps i lænden kan ofte diagnosticeres ud fra symptomerne, en klinisk undersøgelse af ryggen og en neurologisk undersøgelse for udfaldssymptomer i form af kraftnedsættelse og føleforstyrrelser i benene.
 
Hvis der ikke er kraftnedsættelse eller udstrålende føleforstyrrelser til benene (iskiassmerter), mindsker det sandsynligheden for, at der er tale om en diskusprolaps.
Omvendt er føleforstyrrelser i benene heller ikke ensbetydende med, at man har en diskusprolaps, da føleforstyrrelser i benene også kan skyldes meddelte symptomer fra spændte muskler i lænd og sæderegion (for eksempel et piriformissyndrom).
 
For sikkert at bekræfte diagnosen skal der foretages en MR-scanning af ryggen. Scanningsbillederne anvendes til at tage stilling til, om det er nødvendigt med en operation eller om det er bedre at se an.
 
Hvis rygsmerterne varer ved i lang tid efter en diskusprolaps eller efter en operation for diskusprolaps og bliver kroniske, kan det undertiden være nødvendigt at foretage en ny MR-scanning af ryggen for at udelukke en ny diskusprolaps.
 
Ved kroniske rygsmerter vil scanningsbillederne i mange tilfælde kun vise følger efter en diskusprolaps, uden at der er tegn til egentligt tryk ind på rygmarven eller afgående nerverod. En diskusprolaps heler nemlig med tiden. Derimod vil der ofte være tegn til slidgigt på flere niveauer i rygsøjlen.
 
Slidgigt i ryggen er en anden diagnose, der skal overvejes ved kroniske rygsmerter med eller uden føleforstyrrelser til benene.
 

 

Synes du godt om indholdet af denne artikel – eller kender du nogen, der har ondt?
Så del artiklen med dine venner
 
Ikke for vores skyld… men for deres skyld!


 

Hvordan er langtidsudsigterne med eller uden behandling?

Langtidsudsigten afhænger af årsagen til dine smerter og valg af behandling.
 
De fleste har også før en diskusprolaps døjet med smerter i ryggen. Det vil som regel være udtryk for generelt slid i rygsøjlen.
 
Langt de fleste er i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en diskusprolaps. Nogle må dog gå ned i tid, og nogle få har så svære smerter, at de bliver nødt til at trække sig fra arbejdsmarkedet.
 
Cirka 5-10 % får en ny diskusprolaps inden for de første 5 år efter en diskusprolaps.
Den nye diskusprolaps kan komme det samme sted som første gang eller i en diskus mellem to andre ryghvirvler. Det kan give fornyede smerter.
 

Hvordan undgår du en ny diskusprolaps?

For at mindske risikoen for en ny diskusprolaps i lænden er det generelt vigtigt, at du følger nedenstående råd:
 
• Hold dig i gang
• Vægttab for at aflaste ryggen (hvis du er overvægtig)
• Styrke din ryg med træning
• Undgå uhensigtsmæssige løft med ryggen
 

Hvordan behandles en nyopståede diskusprolaps hos en i øvrigt “ryg-rask” patient?

Cirka 90 % af alle patienter med en symptomgivende diskusprolaps får det bedre af sig selv inden for få måneder ved aflastning og smertestillende medicin.
 
Efter nogen tid kan man forsigtigt begynde at genoptræne med hjælp fra en fysioterapeut for at smertelindre og styrke ryggen.
 
Hos 10 % vælger man at fjerne diskusprolapsen ved en operation. Det sker som regel efter en længere periode, hvor man har forsøgt med aflastning, smertestillende medicin og fysioterapi uden nogen større effekt.
 
En operation har i de fleste tilfælde god effekt på især smerter ned i benene, mens effekten på smerter i ryggen ofte er ringere ved en operation.
Smerterne i ryggen skyldes som regel, at den omkringliggende rygmuskulatur er blevet spændt og øm på grund af overaktivering af nervesystemet. Det kan en operation ikke afhjælpe, men må i stedet afhjælpes med behandlingsformer såsom guldimplantation, smertestillende medicin eller rygtræning.
 

I Guldimplantationsklinikken har vi mange års erfaring med at behandle kroniske rygsmerter. Er du interesseret i at høre nærmere om dine muligheder for behandling med guld, er du hjertens velkommen til en uforpligtende samtale med Læge Hans Kryger Kjerkegaard. Du kan enten ringe eller skrive pr. mail (find kontaktoplysninger her).
 
En vurdering af dine muligheder for behandling foregår altid på baggrund af en gennemgang af din sygehistorie og røntgenbilleder.

 

Behandling af diskusprolaps ved en rygkirurgisk diskusoperation

I nogle tilfælde anbefales en operation inden for få måneder. Det gælder, når ryg- og bensmerterne ikke lindres på aflastning, smertestillende medicin (paracetamol og NSAID-præparater) og rygtræning, eller hvis der tilkommer betydelig nedsat kraft i det ene eller begge ben sammenholdt med, at diagnosen kan bekræftes ved MR-scanningsbilleder af ryggen. (Vi tilbyder ikke denne type operation i Guldklinikken, men synes alligevel, at du skal kende til behandlingsformen, så du er klar over, hvad en diskusoperation indebærer. Det kan du læse om herunder!).
 
Er der udelukkende rygsmerter uden føleforstyrrelser eller kraftnedsættelse i benene, taler det imod at foretage en operation, da det har begrænset effekt. I disse tilfælde er guldbehandling derimod et rigtig godt alternativ, som kan have god effekt på kroniske rygsmerter. Det kan du læse mere om her, hvor vores patienter anbefaler guldimplantation.
 
Man er generelt tilbageholdende med at tilbyde kirurgisk operation for diskusprolaps i ryggen.
Det er der flere grunde til: I modsætning til en guldimplantation er en diskus-operation et forholdsvist stort indgreb, dels kan der opstå komplikationer, og dels får en del det bedre af sig selv uden en operation.
 
Den væsentligste grund til at undlade at operere synes dog at være, at en rygkirurgisk operation ikke er en garanti for at blive smertefri og i nogle tilfælde kan forværre eksisterende rygsmerter (såkaldt fejlslagen rygkirurgi syndrom).
 

En operation for diskusprolaps er ikke en garanti for at blive smertefri.

 
Ved en diskus-operation fjerner man den del af diskus, som trykker ind på rygmarven eller en nerverod, for at lindre iskiassmerter, føleforstyrrelser og kraftnedsættelse i benene. Hvis nervetrykket har stået på i flere uger eller måneder, kan det vare længe før nervevævet at fuldt ophelet, og dermed før symptomerne i benene reduceres.
Effekten på kroniske rygsmerter er som regel mindre ved en diskusoperation, da mange også har slidgigt i rygsøjlen (særligt efter 50-års alderen) og ledsagende muskelspændinger foruden den erhvervede diskusprolaps.
 
Efter en diskusoperation er det vigtigt at genoptræne ryggen i samarbejde med en fysioterapeut og være flittig med rygøvelser i hjemmet efter fysioterapeutens instruks.
 

Hvad er effekten af en operation for diskusprolaps?

To ud af tre patienter, der opereres for en diskusprolaps, er tilfredse med resultatet på lang sigt, mens de resterende patienter (ca. 30 %) fortsat har kroniske smertegener (såkaldt fejlslagen rygkirurgi syndrom).
 
En diskusoperation er dermed ingen garanti for at blive smertefri. Forværring af eksisterende rygsmerter ses hos en mindre del af patienterne efter operation for diskusprolaps.
 

Effekt af en operation på udstrålende smerter eller føleforstyrrelser i benene

En operation har generelt bedst effekt på udstrålende smerter (iskiassmerter), føleforstyrrelser og kraftnedsættelse i benene, da disse symptomer ofte kan tilskrives tryk fra en diskusprolaps ind på en nerverod.
 

Effekt af en diskusoperation på rygsmerter

Effekten af en diskusoperation på rygsmerter er derimod mindre lovende (og særligt hvis rygsmerterne er kroniske)! Kroniske rygsmerter kan med fordel behandles med guld.
 
Har man i tiden før en diskusprolaps døjet med tilbagevendende rygsmerter, vil der i mange tilfælde være ledsagende slidgigt i ryggen samt muskelspændinger som ledsagefænomen.
Konsekvensen af forandringerne i ryggen er, at muskulaturen i ryggen bliver spændt og øm.
 
I mange tilfælde involverer slidgigt i lænden flere niveauer i rygsøjlen. Det er en vigtig medvirkende årsag til, at rygsmerterne også varer ved lang tid efter diskusprolapsen. Man kan sige, at en diskusprolaps i disse tilfælde er en eskalering af underliggende slidforandringer i ryggen.
 
Når der i forvejen er slidgigt i ryggen med involvering af flere båndskiver i rygsøjlen, har en kirurgisk diskus-operation ofte kun begrænset effekt på rygsmerterne, fordi musklerne i ryggen i forvejen er spændt og øm.
 

Efterhånden bliver ryggen så spændt og øm, at det er vanskeligt at komme af med smerterne igen ved almindelig øvelsesterapi eller en diskusoperation. Her kan en guldbehandling derimod være et godt alternativ!

Kroniske rygsmerter er altså betinget af både muskulære forhold og slidforandringer i ryggen, som ikke nødvendigvis kan afhjælpes ved en diskusoperation.
 
En operation for diskusprolaps har primært til formål at lindre symptomer i benene.