Til top
Ring til os på +45 23 39 49 77
Vi behandler

Lændesmerter

Gå til afsnit

Har du ondt i lænden? Så er du desværre ikke alene. Lændesmerter rammer nemlig danskerne så hyppigt, at cirka 30% af befolkningen i løbet af et år døjer med smerter i ryggens nedre del. 

I Guldklinikken har vi stor ekspertise i at behandle netop lændesmerter med lokal guldbehandling (også kaldet guldimplantation). 
Metoden har vi anvendt siden 1996, og vores mange succeshistorier taler for sig selv. Du kan læse mere om tidligere patienters oplevelser længere ned på siden, samt blive klogere på lændesmerter generelt.

Hvad er lændesmerter?

Lændesmerter, også kaldt lumbago, hekseskud eller hold i ryggen, defineres som smerter eller ubehag i den nedre del af ryggen, hvilket typisk er området mellem de nederste ribben og hen over balderne. 

Smerterne kan opstå pludseligt eller gradvist, og kan variere fra lette til meget stærke.

Kortvarige eller nyopståede lændesmerter kaldes gerne for ”akutte”, mens lændesmerter, der har varet i mere end tre måneder, ofte betegnes som ”kroniske”.

Hvad er symptomerne på lændesmerter?

Ligesom smerteintensiteten kan variere fra person til person, kan generne i forbindelse med lændesmerter også opleves forskelligt. Måske føles det, som om ryggen er stiv, eller måske forekommer smerten snarere skærende, dunkende eller brændende. 

Dog har lændesmerter typisk disse fællestræk:

  • ​Tung smerte og træthed i lænden (især ved inaktivitet) 
  • Øget stivhed i lænden om morgenen (aftager gerne i takt med, at kroppen kommer i bevægelse)
  • Skarpe smerter i lænden under aktivitet og bevægelse (disse smerter er oftest forårsaget af dysfunktion i muskulaturen) 
  • Svært ved at rejse sig fra liggende eller siddende til stående 
  • Fornemmelsen af hold i lænden (også kaldet hekseskud), og følelsen af, at lænden er ”låst” 
  • Smerter, der stråler ud i lysken, balden eller benet (dette skyldes påvirkning af lænderegionens spinalnerver)

Hvorfor får man ondt i lænden?

Lændesmerter kan opstå akut, hvis du f.eks. foretager et forkert løft, laver et utilsigtet vrid eller i forbindelse med sportsaktivitet eller træning laver en forkert bevægelse. Smerterne kan dog også ramme pludseligt, hvis du har stillesiddende arbejde eller hvilet dig i en forkert stilling. I disse tilfælde er der som regel tale om muskelsmerter.

Hvad kan lændesmerter være tegn på?

Lændesmerter kan være særdeles ubehagelige og, som betegnelsen antyder, meget smertefulde. 

Men i langt de fleste tilfælde er smerterne dog fuldkommen ufarlige og aftager igen inden for nogle dage eller et par uger. 

Dog kan lændesmerter i visse tilfælde skyldes:

  • Diskusprolaps i lænden: Mellem hvirvlerne sidder der små, faste skiver af brusk. Skiverne er en slags støddæmpere og kaldes hver især en diskus. Revner en af disse, kan diskens geléagtige kerne blive presset ud og trykke på ledbånd og evt. en eller flere af nerverødderne
  • Diskusprotution: Her er slidforandringer opstået i kanten af en diskus, påvirker nervefibrene og give smerter. Dette kan være stadiet før en decideret diskusprolaps
  • Facetledsartrose (også kaldet facetledssyndrom): Leddene mellem to eller flere hvirvler bliver irriteret og giver følelsen af ”fastlåsthed”
  • Spinalstenose: En forsnævring af rygmarven, der kan give irritation, smerte og neurologiske symptomer
  • Spondylolistese: En ryghvirvel forskyder sig i forhold til hvirvlen nedenunder. Dette foranlediger et mekanisk problem i lænden og medfører smerte ved bevægelse
  • Nyresten: Et typisk nyrestensanfald består af pludselige, ofte meget intense, smerter under kanten af ribbenene, flanken og/eller nedre del af ryggen
  • Kredsløbspåvirkninger: Et dårligt fysiologisk miljø i og omkring ryggen kan føre til degeneration af vævet i området
  • Slidgigt i lænden: Slid og erosioner påvirker lændens bevægelighed 
  • Osteofytter: En knoglegevækst, der vokser på rygsøjlens knogler eller omkring leddene, og irriterer spinalnerverne. Forekommer typisk hos gigtpatienter. 
  • Osteoporose (sjældent): Osteoporose (også kaldet knogleskørhed) forårsager sammenfald i lænden
  • Modic-forandringer (meget sjældent): En inflammationstilstand, forårsaget af bakterier, i to eller flere af rygsøjlens hvirvler 
  • Kræft (yderst sjældent): I disse, meget sjældne tilfælde, er forværres lændesmerterner gerne over tid og føles ofte af uforklarligt vægttab samt andre konstante symptomer på sygdom

Læs mere om symptomer på slidgigt her

Billedet nedenfor viser slidgigt i lændens bueled.

Eksempel på slidgigt som årsag til lændesmerter

Hvor længe skal man have ondt i lænden, inden man søger læge?

Som nævnt er lændesmerter i de fleste tilfælde uskadelige og forsvinder efter et stykke tid.
Men oplever du tiltagende og længerevarende rygsmerter, som står på i mere end 2-4 uger, bør du søge hjælp hos din egen læge.

Du skal også søge læge eller skadestue, hvis du:

  • oplever at smerterne er vedvarende og konstante døgnet rundt
  • har smerter, som stråler ned i benene, og er lige så voldsomme eller endnu kraftigere end smerterne i lænden
  • oplever intense smerter i ryggen, der ikke bliver afhjulpet af, at du bevæger dig eller skifter stilling (dette kan være symptom på nyresten)
  • har stivhed i ryggen, der gradvist rammer hele rygsøjlen og nakken (dette kan være symptom på meningitis)
  • har problemer med at holde på urin eller føle- og motoriske forstyrrelser i begge ben 
  • bliver følelsesløs i skridtet 
  • oplever pludselige, akutte og uforklarlige smerter i lænden, fremprovokeret af vægtbæring (dette kan skyldes kollaps af lændehvirvlerne forårsaget af osteoporose (knogleskørhed), og rammer som regel kun mænd og kvinder over 50 år)

Mand sidder ved skrivebord og arbejder men bliver forstyrret af kroniske lændesmerter

Hvad kan hjælpe på akutte lændesmerter?

Du kan forebygge og reducere almindelige lændesmerter ved bl.a. at være opmærksom på følgende: 

  • Hold kroppen aktiv og dyrk motion mindst 30 minutter 3-4 gange ugentligt. Fysisk aktivitet forbedrer og styrker kroppens kredsløb, samt hjælper lændehvirvler og diskus med at forblive sunde.
  • Undgå lange perioder med stillesiddende arbejde. Skift gerne mellem at arbejde siddende og stående, og prioritér jævnlige pauser, så kroppen aktiveres. Det styrker kredsløbet. 
  • Styrk muskler, sener og led i kroppen med styrketræning. Det fremmer blodgennemstrømningen i ryggen, øger tætheden i knoglerne og styrker led og ledbånd.
  • Sørg for at få en sund kost. En nærende kost er nemlig afgørende for, at led, muskler og bindevæv kan forblive stærke eller styrkes yderligere. 
  • Reducér stress. Når du er stresset, øges den fysiologiske inflammation i kroppen, og det er med til at svække ryggen.
  • Prioritér din søvn. Dine led og diskus bliver styrket om natten. 

Er det godt at bevæge sig, når man har ondt i lænden?

Du kan selvfølgelig hvile dig efter behov, men ja, det er en god idé at forblive aktiv og bevæge sig så meget som muligt, når du har ondt i lænden. Udover at bevægelse styrker ryggen, er mental trivsel også med til at mindske smerterne. 

Kan man træne smerter i nedre del af ryggen væk?

Ja, mange har held til at komme deres lændeproblemer til livs ved hjælp af træning. I hvert fald når det gælder de mere akutte lændesmerter, der f.eks. skyldes overbelastning fra forkert arbejds- eller sovestilling. Her kan udstrækningsøvelser kombineret med styrkeøvelser tit lindre aktuelle smerter, styrke muskulaturen og være med til at forebygge, at generne genopstår.

Hvordan behandler man akutte lændesmerter?

De fleste lændesmerte-forløb er som nævnt korte og akutte og aftager typisk inde for nogle uger. 

Udover at man kan forsøge at afhjælpe generne med forskellige træningsøvelser, oplever flere patienter desuden, at mobilisering og manipulation, foretaget af kiropraktor eller fysioterapeut, har lindrende effekt. 

Hvordan kan kroniske lændesmerter behandles?

Et muligt behandlingsforløb vil være afhængigt af hvad, der forårsager den enkelte patients kroniske smerter i lænden. Hvis det ikke skyldes mere alvorlige tilstande, vil manipulation og rygtræning i første omgang være den typiske anbefaling for mange patienter. Men når det gælder kroniske lændesmerter, er det dog ikke altid muligt at blive tilstrækkeligt smertelindret gennem fysisk træning, ligesom en operation for f.eks. en diskusprolaps heller ikke altid har den tilsigtede effekt og nulstiller patientens smerte-gener. 

I sådanne tilfælde kan guldimplantation være en løsning

Guldimplantation har dokumenteret langvarig smertelindrende effekt ved kroniske muskel-og ledsmerter, og undertiden er implantationen så vellykket, at effekten er blivende.

Opsummering

En guldimplantation foregår i lokalbedøvelse. Via kanyler lægges små 24-karat guldstykker ind omkring de gigtplagede fingerled. Behandlingen virker hos hovedparten af vores patienter, hvoraf mange bliver helt smertefri eller væsentlig smertelindret.

Behandlingen er særdeles skånsom og kræver hverken indlæggelse eller genoptræning. Derfor anbefaler vi guldimplantation, hvis du lider af smerter i fingerleddene.

5/5
Jeg er dybt taknemmelig

Havde store smerter i lænden og havde besvær med at få min dagligdag til at hænge sammen. Fik lagt guld ind af to omgange.

Nu har jeg verdens bedste pensionistjob, så jeg går hver dag mellem 10 og 15 km og dvs. mit guld bliver aktiveret så meget, så her om aften har jeg ikke det der ligner smerter (kun ømme fødder!). Sover rimeligt godt om natten og har det bare helt fantastisk takke været det guld du lagde i lænden af mig.

Jeg er dybt taknemmelig for din indsats for mange år siden.

K.H. Susanne (der nu springer rundt som en vårhare – eller næsten)
5/5
Jeg har sovet uden at vågne pga smerter

I nat er 2. nat jeg har sovet uden at vågne pga. smerter. Jeg kan rejse og sætte mig på en stol uden problemer. Jeg kan gå lige så hurtigt som de fleste. I dag er mit mål at komme ud at ride.
Jeg er bare så glad og lettet. Tusind tak for, at du gik ind på den vej.

Vivian, 60 år
5/5
Det var for mig virkelig et mirakel

Jeg fik første gang guld i min nakke og lænd i 1998 og har haft det fint siden, du gav mig mit gamle liv tilbage, det var for mig virkelig et mirakel, nu kunne man lige pludselig det hele, hvor man i flere år bare havde haft smerter.

Anders, 77 år

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

  1. Kontakte klinikken for tidsbestilling Herunder. Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
  2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra lægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
  3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
  4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
  5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
  6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Gå til afsnit

Picture of Læge Hans Kjerkegaard
Læge Hans Kjerkegaard

Behandlet med guld siden 1996

Kontakt os helt uforpligtende

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld

Vi er godkendt af styrelsen for patientsikkerhed

Her kan du forvente

  • Høj ekspertise
  • Patienten i centrum
  • Nærværende vejledning
  • Uforpligtende forundersøgelse
  • Baseret på forskning og erfaring siden 1996

Spørgsmål og svar om slidgigt i nakken

Nedenfor finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål vedrørende denne behandling.

Hvordan behandles kroniske rygsmerter?

Almindeligvis omfatter behandling af kroniske rygsmerter, Paracetamol, NSAID (gigtmedicin), fysisk aktivitet, og manipulation er det berørte område. Sidstnævnte foretages primært af kiropraktor, men også fysioterapeuter, osteopater og læger. 

Start med at konsultere din egen læge da den konkrete behandling bør bero på en konkret og faglig vurdering. 

Seneste tal fra sundhedsstyrelsen fra 2022. I rapporten “Sygdomsbyrden i Danmark” Fremgår det at 1.7 millioner angiver at have rygsmerter.

Kilde

Rygsmerter er noget de fleste oplever i løbet af deres liv. 
For nogle kommer smerterne igen, eller varierer. 
Varer smerterne i mere end 6 mdr. Anses de ofte som værende kroniske rygsmerter. 
Denne graduering anvendes dog primært af fagpersoner når de skal anbefale et behandlingsforløb og du bør derfor altid kontakte dig læge hvis du oplever nye eller tiltagende smerteområder.

Omkring 5-8 % af voksne i den vestlige verden opfylder kriterierne for komplekse kroniske smerter. Komplekse kroniske smerter defineres som kroniske smerter, der har væsentlige konsekvenser for arbejdsliv og/eller hverdagsliv de fleste dage eller hver dag de seneste 3 måneder.

Kilde

Kroniske smerter, der varer mere end 12 uger, forsvinder sjældent af sig selv. Behandling kan kræve en kombination af medicinsk intervention, fysioterapi, og livsstilsændringer. Konsultation med en sundhedsprofessionel er vigtig for at udvikle en effektiv behandlingsstrategi.

Kroniske nervesmerter, også kendt som neuropatiske smerter, opstår, når nervesystemet ikke fungerer korrekt på grund af skade eller sygdom. Dette kan skyldes en række årsager, herunder diabetes, skader, infektioner, og visse medicinske tilstande. Til forskel fra normale smerter, der opstår som et signal om skade, opstår nervesmerter uden en tydelig årsag og kan føles som brændende, stikkende, eller som elektriske stød. Behandlingen er kompleks og kan omfatte medicin, fysiologisk manipulation, og Guldimplantation.

Ja, kroniske rygsmerter kan være relateret til eller forværres af stress. Stress kan forårsage muskelspændinger og spændinger, især i ryggen, hvilket kan bidrage til smerter eller forværre eksisterende rygproblemer. Desuden kan kronisk stress påvirke kroppens smerteopfattelse og smertetærskel, hvilket gør individer mere følsomme over for smerte.

Er kroniske smerter arveligt?

Kroniske smerter kan have en arvelig faktor, hvilket betyder at risikoen kan være højere, hvis din familie har en historie med sådanne smerter. Dog påvirkes de også af miljømæssige og personlige faktorer. Genetik er kun en del af årsagen til kroniske smerter.

  • Motionér regelmæssigt: Aktiviteter som gåture, svømning og specifikke rygøvelser kan forbedre rygstyrken og fleksibiliteten.
  • Gennemgå fysioterapi: En professionel kan udarbejde et personligt øvelsesprogram og guide i korrekte holdninger.
  • Anvend medicin: Efter rådgivning fra en læge kan smertestillende og antiinflammatoriske medicin anvendes.
  • Praktiser mindfulness: Metoder som meditation og dyb vejrtrækning kan hjælpe med at håndtere stress, der forværrer smerter.
  • Brug varme eller kulde: En varmepude eller en ispakning kan give midlertidig lindring.
  • Modtag massage: Terapeutisk massage kan afhjælpe muskelspændinger.
  • Tilpas din ergonomi: Justeringer af din daglige rutine og arbejdsområde kan mindske rygproblemer.

Ja, varme kan afhjælpe kroniske rygsmerter ved at slappe af i musklerne og forbedre blodcirkulationen. Anvend en varmepude eller tag et varmt bad i op til 20 minutter for midlertidig lindring. Undgå dog for varme overflader og rådfør dig med en sundhedsprofessionel, hvis du har særlige helbredstilstande.

Et sammenfald i ryggen, også kendt som en spinal fraktur eller vertebrale kollaps, kan variere i symptomer afhængigt af graden og placeringen af sammenfaldet. Typisk kan det medføre:

Pludselig opstået rygsmerter: Smerten kan være skarp og intens, især lige efter skaden eller sammenfaldet.

Højde tab: Over tid kan et sammenfald i ryggen føre til et mærkbart tab af kropshøjde.

Krumning af ryggen: Især i tilfælde af flere sammenfald, kan personen udvikle en fremadbøjet holdning, ofte kaldet en “enkens pukkel”.

Begrænset bevægelighed: Smerten og skaden kan begrænse din evne til at bevæge dig normalt.

Langvarig smerte: Selv efter det indledende akutte stadium kan der være vedvarende, dullerende smerter.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever disse symptomer, da et sammenfald i ryggen kan påvirke rygmarven og andre vitale funktioner.

Rygsmerter kan være farlige, fordi de kan indikere alvorlige underliggende tilstande såsom diskusprolaps, infektioner eller spinal frakturer. Ubehandlede rygsmerter kan føre til kronisk smerte, nedsat mobilitet og påvirke livskvaliteten. Det er vigtigt at søge lægehjælp for at diagnosticere og behandle årsagen korrekt.

Træning kan være en effektiv del af behandlingen for kroniske rygsmerter. Regelmæssig, moderat motion styrker rygmusklerne, forbedrer holdning og fleksibilitet og fremmer blodcirkulationen, hvilket kan bidrage til smertelindring og heling. Det er dog vigtigt at tilpasse øvelserne til den enkeltes situation og smerteniveau, og det anbefales at konsultere en sundhedsfaglig person eller en fysioterapeut for at udvikle et sikkert og effektivt træningsprogram. Direkte træning kan ikke altid “træne smerten væk”, men det kan signifikant reducere smerter og forbedre livskvaliteten.

At have en nerve i klemme i ryggen kan føles forskelligt afhængigt af personen og situationen, men almindelige symptomer inkluderer:

Smerter: Ofte skarpe, stikkende eller brændende, som kan forværres ved bestemte bevægelser.

Manglende følelse eller prikken: En følelse af “nåle og pins” eller tab af følelse i det område, der forsynes af den påvirkede nerve.

Muskelsvaghed: Musklerne i det berørte område kan føles svage eller blive hurtigt trætte.

Strålende smerter: Smerterne kan stråle fra ryggen og ned i benene eller arme, afhængigt af hvilken nerve der er påvirket.

Det er vigtigt at konsultere en læge, hvis du oplever disse symptomer, da en nerve i klemme kan kræve medicinsk behandling for at undgå varige skader.

Succesfortællinger fra vores patienter

5/5
Jeg er dybt taknemmelig

Havde store smerter i lænden og havde besvær med at få min dagligdag til at hænge sammen. Fik lagt guld ind af to omgange.

Nu har jeg verdens bedste pensionistjob, så jeg går hver dag mellem 10 og 15 km og dvs. mit guld bliver aktiveret så meget, så her om aften har jeg ikke det der ligner smerter (kun ømme fødder!). Sover rimeligt godt om natten og har det bare helt fantastisk takke været det guld du lagde i lænden af mig.

Jeg er dybt taknemmelig for din indsats for mange år siden.

K.H. Susanne (der nu springer rundt som en vårhare – eller næsten)
5/5
Jeg har sovet uden at vågne pga smerter

I nat er 2. nat jeg har sovet uden at vågne pga. smerter. Jeg kan rejse og sætte mig på en stol uden problemer. Jeg kan gå lige så hurtigt som de fleste. I dag er mit mål at komme ud at ride.
Jeg er bare så glad og lettet. Tusind tak for, at du gik ind på den vej.

Vivian, 60 år
5/5
Det var for mig virkelig et mirakel

Jeg fik første gang guld i min nakke og lænd i 1998 og har haft det fint siden, du gav mig mit gamle liv tilbage, det var for mig virkelig et mirakel, nu kunne man lige pludselig det hele, hvor man i flere år bare havde haft smerter.

Anders, 77 år