Til top
Ring til os på +45 23 39 49 77
Guldbehandling

Guld mod smerter

Førende klinik siden 1996 i behandling af rygsmerter & gigtramte led med guldimplantation

Gå til afsnit

Behandling af smerter og ømme led med guld (guldimplantation)

Guldimplantation (også kaldet lokal guldbehandling) er en effektiv smertebehandling mod tilbagevendende og kroniske muskel- og ledsmerter for eksempel som følge af slidgigt (artrose). Metoden anvender vi bl.a. til behandling af kroniske rygsmerter og lændesmerter, artrose (slidgigt) i knæ og hofte samt kroniske nakkesmerter. Du finder en komplet liste over, hvilke smertetilstande vi behandler med guld her. Effekten af en guldimplantation er varig.

I Guldklinikken har vi anvendt guldimplantation mod smerter siden 1996. Vi er dermed den klinik i Europa med størst erfaring.

Her på siden sætter vi fokus på, hvad guldimplantation er, hvordan behandlingen foregår samt hvad du kan forvente i tiden efter din behandling.

Du finder også flere eksempler her på siden på tilbagemeldinger fra vores mange glade guld-patienter. Se anbefalinger her.

Fakta om implantation af guld omkring ømme led

✓ Det er dokumenteret gennem flere videnskabelige undersøgelser, at guldimplantation kan afhjælpe langvarige og kroniske smerter.

✓ En guldimplantation kan udskyde tiden til – eller helt overflødiggøre en operation (f.eks. hofte- eller knæoperation ved slidgigt).

✓ Én behandling omkring det syge led er som regel nok.

✓ Varig smertelindring eller smertefrihed ses hos 80-85 %. Til forskel fra mange andre behandlingsformer er den smertelindrende effekt af guldet varig. Det er bekræftet gennem flere videnskabelige forskningsresultater på mennesker og dyr.

✓ Alle led kan behandles.

✓ Behov for smertestillende medicin efter behandlingen bliver mindre eller forsvinder.

✓ Ingen indlæggelse. Du kan tage hjem lige efter din guldimplantation.

✓ Guldimplantation kan foretages uanset alder og evt. hjerte-/lungesygdom.

✓ Ingen bivirkninger. Ved behandlingen lægges små guldstykker ind omkring det smertefulde led med god effekt. Guld er et meget stabilt grundstof, og guldstykkerne vil derfor ikke kunne optages og reagere med kroppen. Derfor er vores guldimplantation uden uheldige bivirkninger.

✓ Ingen genoptræning.

✓ Ingen sygemelding efter en guldimplantation.

✓ Vi har patienter, der hvert år omkring jul skriver til os og fortæller, at de fortsat ikke har nogle smerter 15-20 år efter deres guldbehandling.

Klik her for at høre hvad vores patienter siger om behandling med guld.

Lidt om historien bag guldimplantation til behandling af kroniske ledsmerter hos mennesker

Guldimplantation blev oprindeligt udviklet i slutningen af 1970erne af dyrlæger og anvendes stadig i dag til behandling af ledsmerter hos hunde og andre kæledyr på mange dyrehospitaler.

I 1996 begyndte læge Hans Kryger Kjerkegaard som den første læge at anvende metoden til behandling af kroniske smerter hos mennesker. Siden da har læge Hans Kryger Kjerkegaard behandlet flere tusinde patienter med gigt i led og kroniske smerter.  Speciallæge Ulrik Kjerkegaard (Hans Kjerkegaards søn) varetager i dag flere af behandlingerne.

I videoen nedenfor, som er fra starten af 00’erne, fortæller nogle af vores første patienter, hvordan deres smerter forsvandt efter en guldimplanation.

YouTube player

 

Du kan også høre Lillans historie i videoen herunder, “10 års smertehelvede og rygsmerter kureret med guld!“:

YouTube player

Hvem har gavn af en guldbehandling?

En guldimplantation kan afhjælpe de fleste former for smerter i bevægeapparatet uanset, hvor længe smerterne har varet.

Hvorvidt du kan have gavn af behandlingen, er en lægelig vurdering, som foretages af speciallægerne i Guldklinikken. Er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig, er du velkommen til at kontakte klinikken for en uforpligtende samtale. Du finder klinikkens kontaktoplysninger her.

Hvordan foregår en guldimplantation?

En guldimplantation er en behandling, hvor små 24-karat guldstykker lægges ind omkring det ømme led vha. tynde kanyler i lokalbedøvelse. Der er dermed tale om en meget skånsom behandling sammenlignet med f.eks. en stor hofteoperation eller knæoperation, hvor der åbnes op ind til leddet.

Når guldet er lagt ind omkring det syge led, bliver guldstykkerne liggende omkring leddet resten af livet. Indgrebet foretages under sterile forhold.

Inden guldimplantationen foretager vi en grundig klinisk undersøgelse af det område, hvor du har ondt for at finde ud af, hvor guldet skal lægges ind. Undersøgelsen sammenholdes med røntgenbilleder eller scanninger. Almindeligvis er der ingen hindring for at udføre behandlingen.

Behandlingen foregår ambulant. Det vil sige, at du møder samme dag som din behandling og kan tage hjem igen umiddelbart efter behandlingen. Undersøgelse og behandling tager ca. en time.

Pårørende kan ikke overvære behandlingen.

5/5
Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv

“Jeg havde voldsomme smerter i ryggen – invaliderende smerter. Jeg kunne ikke klare mig selv overhovedet. Jeg havde hjemmepleje otte gange i døgnet. Mine smerter var forfærdelige og jeg havde ingen livskvalitet.”, fortæller Lillian, der i 2003 blev opereret for en diskusprolaps.
Smerterne tiltog for alvor for halvandet år siden, hvor hun var indlagt på Holstebro Sygehus. “Min moster havde for nogle år siden fået indlagt guld og anbefalede mig at forsøge at få indlagt guld. […]
Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv”, fortæller Lillian i dag.

Hør hele Lillians historie i videoen her.

Lillian, 52 år

Generelle tilstande hvor en guldbehandling kan anbefales

 1. Muskel- og ledsmerter, der vender tilbage gang på gang eller hele tiden er tilstede gennem mere end ½ år.
 2. Smerter, hvor andre behandlingsformer er uden nævneværdig effekt.
 3. Smerter, der kræver jævnlig indtag af smertestillende medicin gennem måneder.
 4. Smerter i et eller flere led, hvor man ønsker at undgå en operation.
 5. Langvarige ledsmerter efter en operation.
 6. Smerter i et led, hvor en operation ikke kan tilbydes på grund af høj alder, hjertesygdom, lungesygdom eller anden sygdom.

Hvilken effekt kan du forvente efter en guldimplantation?

Langt de fleste af vores patienter har rigtig god effekt af at få lagt guld ind omkring et smertefuldt led. Hvis der ikke opnås fuld effekt af en guldimplantation, vil vi undertiden tilbyde en supplerende behandling for yderligere smertelindring, men det er sjældent nødvendigt.

Dem, der har god effekt af en guldbehandling, oplever sædvanligvis, at smerterne forsvinder gradvist inden for de første 2-3 måneder efter behandlingen. Dette skyldes, at guldet skal have lov til at virke i det område, hvor det er lagt ind. Andre oplever at effekten kommer med det samme.

I en del tilfælde bliver man helt smertefri.

Figuren nedenfor viser, hvordan vores patienter fordeler sig i tre grupper i forhold til, hvornår effekten af guldet sætter ind:

Illustration af statistisk effekt af guldimplantation
 • 1 ud af 10 oplever smertelindring eller bliver smertefri inden for de første dage efter en guldimplantation.
 • 8 ud af 10 oplever smertelindring eller bliver smertefri inden for 2-6 måneder.
 • 1 ud af 10 af vores patienter bliver smertefri eller har væsentlig færre smerter efter 6-12 måneder.

Der er ingen bivirkninger ved en lokal guldbehandling

Guldimplantation er en megen skånsom behandling. Nogle vil i de første dage være ømme i det behandlede område.

✓ Der er ingen bivirkninger ved vores guldbehandling. Vi har aldrig set lokal infektion ved stikpunkter efter en behandling.

Hvilke tilstande kan behandles med guldimplantater?

Alle typer af ledsmerter og kroniske muskelsmerter kan behandles med guld.

I Guldklinikken har vi god erfaring med at behandle en lang række smertetilstande, som er anført i listen nedenfor. Listen er ikke udtømmende.

Hvis din smertetilstand ikke fremgår af listen nedenfor, fortvivl ej. Kontakt klinikken for uforpligtende at forhøre dig nærmere.

Rygsmerter/ dårlig ryg

Knæsmerter

Hoftesmerter

Nakkesmerter

Skuldersmerter og føleforstyrrelser i arme og fingre

 • Skuldersmerter
 • Føleforstyrrelser i arme og ud i hænder og fingre
 • Slidgigt i skulder
 • Smerter i albue

Smerter i hænder, finger og håndled

Hovedpiner

Ankelsmerter

 • Slidgigt i ankel
 • Senfølger efter knoglebrud i anklen

Smerter i fødder og tæer

 • Slidgigt i mellemfodens led
 • Slidgigt i stortåens grundled
 • Leddegigt i fødderne
5/5
Jeg er SÅ glad for at smerterne er forsvundet

Nu er der næsten gået 3 mdr efter jeg fik guld i venstre knæ d 3.11.21
Jeg kan med glæde fortælle, at smerterne stort set var væk med det samme. Smerterne var kortvarigt på besøg igen i slutning af nov. /start dec. men så forsvandt de.
Jeg får stadig forøget væske i knæet (mindre end tidligere), når jeg går langt. Men det gør ikke ondt i knæet og væsken fortager sig også rimeligt hurtigt igen. Jeg kan strække knæet helt, hvad jeg ikke kunne tidligere.

Jeg er SÅ glad for at smerterne er forsvundet og for at have fået min fulde førlighed tilbage og det er som om det stadig bliver lidt bedre dag for dag👏🏻😊.

Mette

Guld er særligt velegnet, hvis…

 • Hvis du har tilbagevendende eller kroniske smerter
 • Hvis du allerede har forsøgt andre behandlingsformer uden væsentlig effekt
 • Hvis du har et dagligt forbrug af smertestillende medicin
 • Hvis du ikke ønsker en større operation (såsom knæoperationhofteoperation eller rygoperation)
 • Hvis du har vedvarende smerter efter en tidligere operation
 • Hvis du ikke kan gennemgå en større operation pga. høj alder eller kronisk hjerte-/lungesygdom.

Disse situationer er gennemgået nedenfor:

Tilbagevendende eller vedvarende smerter…?

Langvarige og kroniske smerter, der varer mere end ½-1 år, går sjældent i sig selv uden relevant behandling. Smerterne kommer ofte som følge af slidgigtdiskusprolapspiskesmæld (whiplash) eller anden årsag. 

Vi har haft patienter, der har været smertefri i mere end 15 år efter en guldimplantation trods smerter i adskillige år forud for behandlingen.

Hvis du allerede har forsøgt andre behandlingsformer…?

Almindelige smerter går over af sig selv i løbet af få uger til et par måneder. De behandles også let med terapiformer såsom fysioterapi, træning, kiropraktor-behandling, massage og akupunktur.
En markant smertelindrende effekten ses som regel inden for 3-5 behandlinger med ovennævnte terapiformer (eller ved træning og øvelsesterapi inden for 3 måneder).
I nogle tilfælde er effekten af ovenstående behandlingsformer desværre begrænset. Dels ses kun en kortvarig effekt af behandlingerne og dels går smerterne ikke i sig selv til trods for mange ihærdige forsøg og behandlinger med ovenstående terapiformer.
I de tilfælde er der tale om mere avancerede smerter, som for eksempel skyldes slidgigt eller andre led-belastende forhold.
Ud fra en lægelig betragtning vil mange patienter med langvarige eller kroniske led- og muskelsmerter have rigtig god gavn af at blive behandlet med guld omkring det smertefulde led.

✓ Ved langvarige smerter, der ikke lindres af gængse terapiformer, har mange god gavn af en guldimplantation.

Hvis du har et dagligt forbrug af smertestillende medicin…?

De fleste mennesker med muskel- og ledsmerter har et større eller mindre forbrug af smertestillende medicin. Det gælder uanset, om der er tale om rygsmerter, knæsmerter, hoftesmerter, nakkesmerter, skuldersmerter m.v.

Behandlingen omfatter som regel paracetamol-holdige præparater, gigtmedicin (NSAID-præparater), nervemedicin og/eller morfin eller morfin-lignende præparater.

Set ud fra en lægelig betragtning er langvarig forbrug af smertestillende medicin ikke holdbart i længden til behandling af smerter, fordi:

 • Smertestillende medicin ikke behandler den tilgrundliggende årsag til, at man har ondt. Medicinen lindrer kun kortvarigt.
 • Der ses ofte bivirkninger til medicinen. F.eks. giver gigtmedicin risiko for pludseligt nyresvigt og mavesår.

Et forskningsprojekt, ledet af læge Hans Kryger Kjerkegaard over forbruget af smertestillende medicin før og efter behandling med guld, viser, at de fleste kan trappe helt eller delvist ud af den smertestillende medicin efter bare én guldbehandling som følge af den gode effekt af guldet.

 • Mange patienter, der behandles med guld, får efter guldimplantationen et mindre behov for at tage smertestillende medicin.
 • Mange patienter kan trappe helt ud af den smertestillende medicin.

Hvis du er nervøs for en større operation…?

Ved langvarige smerter i en hofte, ryg, finger eller et knæ på grund af slidgigt kan guldbehandling anbefales som første behandlingsvalg, inden en evt. operation. Husk, at en stor operation ikke kan gøres om og kan forværre smerterne. Vi har omvendt aldrig set smerteforværring efter guldimplantation. En guldbehandling er med andre ord et godt alternativ til en knæoperation eller hofteoperation.

Den smertelindrende effekt af guldet er i mange tilfælde så god, at behovet for en operation forsvinder.

Desuden er der mange ulemper ved en operation, som kan undgås ved at vælge en guldbehandling.

 • Guldbehandling anbefales som første behandlingsvalg, inden der forsøges med en operation.
 • Den smertelindrende effekt af guldet er i mange tilfælde så god, at det ikke er nødvendigt at få udskiftet leddet med en protese eller at få stivgjort leddet.

Fordelene ved guldbehandling versus en stor operation er mange (læs nedenfor hvorfor…)

Hvis du har vedvarende smerter efter en tidligere operation…?

For at fremhæve bare nogle af fordelene ved guldimplantation har vi nedenfor sammenlignet med en hofte- og knæoperation 

Operation med indsætning af kunstigt led (hofte- eller knæprotese)

 • Protesen holder typisk kun 10-15 år.
 • 2-5 dages indlæggelse.
 • Flere måneders til et års genoptræning.
 • Almindelige risici er større blødning, betændelse, nerveskade, blodpropper (og sjældent død).
 • Der er risiko for at smerterne bliver værre efter en stor knæoperation eller hofteoperation.
 • Protesen skal udskiftes hos 15% pga. komplikationer.
 • Bestemte bevægelser skal undgås efter en hofteoperation, da protesen kan gå af led (hvilket i øvrigt er meget smertefuldt).
 • Protesen kan udskiftes men med stor risiko for et dårligt resultat.


(Kilde: Dansk Ortopædisk Selskab & Dansk Selskab for Hofte- og Knæalloplastik Kirurgi, referenceprogram 2016)

Guldimplantation (guldbehandling)

 • Varig effekt
 • Ingen indlæggelse
 • Intet behov for genoptræning
 • Der ses aldrig blødning eller betændelse. Der er ingen risiko for forværring af smerterne efter en guldimplantation.
 • Ingen komplikationer
 • Ingen bivirkninger
 • Ingen begrænsninger. Man må gøre lige, hvad man vil efter behandlingen.
 • En guldimplantation kan sagtens gentages, men det er sjældent nødvendigt.

Kroniske smerter efter en større operation (f.eks. knæoperation eller indsættelse af kunstig hofte) er veldokumenteret.

✓ I en del tilfælde kan guldimplantation afhjælpe smerter, der varer ved efter sådanne operationer.

Eksempler på kirurgiske indgreb, hvor der undertiden forekommer kroniske smerter efterfølgende:

 • Hofteoperation:
  • Risikoen for kroniske smerter ved en hofteoperation med udskiftning af hele hoften med en protese er 27%, varierende fra sjældne, lette smerter til konstante, svære smerter.
  • Hos 6% ses svære, kroniske smerter efter en hofteoperation.
 • Knæoperation:
  • Risikoen for kroniske smerter ved en knæoperation, hvor knæleddet udskiftes med en hel-protese, er 44%, varierende fra sjældne, lette smerter til konstante, svære smerter.
  • Hos 15% ses svære, kroniske smerter efter en knæoperation, hvor smerterne er af en karakter, der begrænser dagligdagens aktiviteter.
 • Rygoperation:
  • Kroniske rygsmerter ses hos 10-40% efter en rygoperation. Den manglende smertelindring efter en rygoperation kaldes i fagtermer fejlslagen rygkirurgi (eng: failed back surgery syndrome).

Guldimplantation kan foretages uanset alder og anden sygdom

En af de helt klare fordele ved at behandle gigtramte led med guldimplantation fremfor en større operation er, at guldimplantation er megen skånsom og hverken kræver indlæggelse eller fuld bedøvelse.

Det betyder, at behandlingen med de små 24-karat guldstykker kan foretages uanset alder og evt. hjerte- eller lungesygdom.

Guldimplantation er derfor en fantastisk mulighed for de patienter, der på grund af anden sygdom ikke kan gennemgå en stor operation, såsom en hofteoperationknæoperation eller rygoperation

 

 • Behandling med guld i knæ, hofte eller ryg er en skånsom behandling, som kan foretages uanset alder, evt. hjertesygdom, lungesygdom eller anden skavank.

Hvad er baggrunden for guldets smertelindrende effekt?

Guldet virker på to måder:

 • Guld har smertelindrende effekt i sig selv
 • De små guldstykker virker som en slags permanent akupunktur omkring leddet

 

Guld har smertelindrende effekt i sig selv

Noget af det, der synes at spille en vigtig rolle i udviklingen af kroniske smerter, er inflammation i og omkring det smertefulde led. I denne sammenhæng er inflammation lig med betændelse uden tilstedeværelsen af bakterier og virus og det er bl.a. dét, der gør, at et led kan blive ømt, varmt og hævet.

Inflammation ved kroniske smerter ses bl.a. ved tilstande såsom slidgigt, leddegigt, diskusprolaps og piskesmæld (Whiplash) m.fl.

Inflammationen resulterer i, at smertefremkaldende stoffer frigives lokalt omkring leddet og giver smerter.

Det betyder, at de omkringliggende muskler bliver ømme og spændte pga. myoser (trigger points). Derudover bliver nerverne i det smerteplagede område overfølsomme for smerte-stimuli, så man lettere oplever smerte (læs mere om langvarige og kroniske smerter).

✓ Guldimplantation virker inflammationsdæmpende og hæmmer de smertefremkaldende stoffer, så ledsmerter og muskelspænding forsvinder.

Guld har såkaldt anti-inflammatorisk effekt. Det betyder, at det hæmmer inflammationen, så der frigives færre smertefremkaldende stoffer lokalt i det område, hvor guldet er lagt ind. Efterhånden som guldet dæmper inflammationen, mindskes både hævelse og smerter i leddet.
Ledsagende muskelspænding (trigger points) og muskelsmerter lindres og nervesystemet ændres tilbage mod det normale, så man begynder at reagere normalt på smerte igen.

Efterhånden som virkningen af guldet sætter ind, bliver det igen muligt at bruge leddet og kroppen normalt.

5/5
Jeg er dybt taknemmelig

Havde store smerter i lænden og havde besvær med at få min dagligdag til at hænge sammen. Fik lagt guld ind af to omgange.

Nu har jeg verdens bedste pensionistjob, så jeg går hver dag mellem 10 og 15 km og dvs. mit guld bliver aktiveret så meget, så her om aften har jeg ikke det der ligner smerter (kun ømme fødder!). Sover rimeligt godt om natten og har det bare helt fantastisk takke været det guld du lagde i lænden af mig.

Jeg er dybt taknemmelig for din indsats for mange år siden.

K.H. Susanne (der nu springer rundt som en vårhare – eller næsten)

Guldimplantation som permanent akupunktur

Ved de fleste former for langvarige smerter i bevægeapparatet er musklerne som oftest involveret. Musklerne bliver ømme og spændte og fysisk aktivitet kan forværre smerterne.

Ved nogle tilstande er muskelsmerter et ledsagefænomen som ved slidgigt, mens muskelsmerter i andre tilfælde er en af hovedårsagerne til, at man har ondt, som ved piskesmæld (whiplash). Fælles for de forskellige smertetilstande er, at der udvikles ømme punkter og myoser i musklerne.

Når guld lægges ind i det ømme område, får guldet musklerne til at slappe af. Det ses ved, at muskelspændinger mindskes efter en guldimplantation. Derved lindres eller forsvinder muskelsmerterne. 

✓ Guldet får spændte og ømme muskler til at slappe af.

Det er formodentlig noget af forklaringen på, at en del af vores patienter allerede få dage efter en guldimplantation har det væsentlig bedre.

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

 1. Kontakte klinikken for tidsbestilling (kontaktoplysningerne finder du her). Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
 2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra speciallægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
 3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
 4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
 5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
 6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Gå til afsnit

Picture of Læge Hans Kjerkegaard
Læge Hans Kjerkegaard

Behandlet med guld siden 1996

Kontakt os helt uforpligtende

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld

Vælg den relevante behandling herunder:

smerter i fingre grundet Slidgigt i fingrene

Slidgigt i fingrene

Slidgigt i fingrene er meget almindeligt. Stort set alle får ...

Kronisk hovedpine

Kronisk hovedpine

Kronisk hovedpine er en smertetilstand, der har varet længere end ...

Kroniske smerter efter piskesmæld (whiplash syndrome)

Kroniske nakkesmerter efter piskesmæld

Den hyppigst forekommende form for piskesmældsulykker er biluheld med påkørsel ...

kvinde tager sig til nakken på grund af slidgigt i nakken

Slidgigt i nakken

Guldimplantation (også kaldet lokal guldbehandling) er en effektiv smertebehandling mod langvarige, ...

Læs hvordan det er gået vores første patient

Hvordan gik det med vores første patient?

Vores første patient behandlede vi med guld i 1996 for ...

Kvinde har nakkesmerter.

Nakkesmerter

Kroniske nakkesmerter kan være daglige smerter, der ikke forandrer sig ...

Ældre mand tager sig til knæet på grund af en meniskskade

Meniskskader

Kroniske knæsmerter kan undertiden tilskrives en skade på menisken. Behandlingen ...

Mand sidder på sofa og har smerter på grund af slidgigt i knæ

Slidgigt i knæet (knæartrose)

Slidgigt i knæet er en meget almindelig årsag til kroniske ...

mand undersøges for slidgigt i hoften

Slidgigt i hoften – Hofteartrose

Slidgigt i hoften er en almindelig årsag til kroniske hoftesmerter, ...

smerter forud for operation af kunstigt knæ

Guldimplantation er et godt alternativ til et “nyt knæ”

Hvert år får adskillige tusind mennesker indsat et kunstigt knæ ...