Til top
Ring til os på +45 23 39 49 77
Slidgigt

Hvad er Slidgigt?

Slidgigt er en smertefuld tilstand, der påvirker leddene i kroppen. Det er en progressiv sygdom. Det vil sige, at den gradvist forværres over tid og kan have betydelige konsekvenser for patientens livskvalitet.

Slidgigt er især almindeligt hos ældre, men det kan også påvirke yngre voksne, især dem med tidligere skader eller genetisk disposition. Men den væsentligste faktor er vedvarende og ensformig belastning eller slitage fra for eksempel hårdt fysisk arbejde, fra tunge løft eller fra længevarende overvægt. Slidgigt anses for at være den mest almindelige form for gigt, og der er en større forekomst blandt kvinder, især efter overgangsalderen. Der er desuden en stigning i antallet af yngre voksne, der lider af slidgigt.

Illustration af slidgigt

Årsager til slidgigt

Slidgigt opstår typisk som følge af nedbrydning af brusk i leddene. Brusk fungerer som en støddæmper mellem knoglerne i leddene og hjælper med at reducere friktion og muliggøre smidig bevægelse. Når brusken slides ned, bliver knoglerne mere udsatte og kan gnide mod hinanden, hvilket resulterer i smerte, hævelse og stivhed.

Med alderen bliver brusken mindre elastisk og mere tilbøjelig til at bryde ned, hvilket øger risikoen for slidgigt. Derudover kan tidligere skader på leddene, såsom brud eller forstuvninger, øge sandsynligheden for udvikling af slidgigt senere i livet. Overvægt er også en vigtig faktor, da det øger den belastning, der påvirker leddene, især vægtbærende led som knæ og hofter.

Symptomer på slidgigt

Symptomerne på slidgigt kan variere fra person til person og afhænger af, hvilke led der er påvirket og i hvilken grad. De mest almindelige symptomer er:

  • Smerter i eller omkring det berørte led er en af de mest karakteristiske symptomer på slidgigt. Smerten kan være mild til svær og kan forværres, når du er i bevægelse, eller efter længere perioder med inaktivitet. Dette kaldes ofte en ’smertetriade’, hvor smerterne er værst, når du har siddet eller ligget stille, bliver bedre efter leddet er blevet varmet op af aktiviteten, men derefter vender tilbage efter et stykke tid i bevægelse.
  • Stivhed i leddene, især om morgenen eller efter langvarig hvile, er også almindeligt ved slidgigt. Det kan tage tid at komme i gang med bevægelse, og stivheden kan gradvist aftage i løbet af dagen.
  • Hævelse omkring det berørte led kan forekomme på grund af inflammation forårsaget af slidgigt. Dette kan give følelsen af ømhed og føre til nedsat bevægelighed.
  • Knasen eller knagende lyde: Nogle mennesker med slidgigt kan opleve knasende eller knagende lyde, når de bevæger det berørte led. Dette skyldes typisk friktionen mellem de udsatte knogler i leddene.
  • Begrænset bevægelse: Slidgigt kan begrænse leddets bevægelsesområde, hvilket kan gøre det svært at udføre dagligdags opgaver og aktiviteter. Smerterne kan også gøre det vanskeligt at bevæge sig naturligt, samtidig med at bekymringen for, om smerterne nu vil vende tilbage eller blive værre kan påvirke og begrænse din måde at bevæge dig på.

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne på slidgigt kan variere i sværhedsgrad og komme og gå over tid. Nogle mennesker kan have perioder, hvor symptomerne er værre og hyppigere, mens andre kan opleve perioder med lettelse.

Kroniske smerter

Mange mennesker oplever tilbagevendende smerter, for eksempel i ryg, læng, knæ eller hofter. For 11-12% er disse smerter så alvorlige, at det går ud over deres sociale, fysiske og mentale liv.

Kroniske smerter fra slidgigt i nakken eller andre steder i bevægeapparatet viser sig som ubehag eller smerter, hvilket fører til spændte muskler og en stiv fornemmelse i området rundt om det berørte led. Smerternes intensitet varierer fra person til person. De fleste smertepatienter oplever milde til moderate smerter og kan i perioder være symptomfri.

Andre har så alvorlige smerter, at de lider af konstante smerter i en grad, der påvirker alle aspekter af deres liv. Det kan betyde, at det kan være vanskeligt at gå på arbejde, gøre dagligdags ting i hjemmet og at deltage i sociale aktiviteter. Og det kan på længere sigt føre til søvnløshed, forringet livskvalitet og endda depression.

Disse personer har brug for specialbehandling, som vores læger tilbyder i Guldklinikken.

Diagnose af slidgigt

Diagnosen af slidgigt begynder typisk med en grundig udredning. Du vil blive spurgt til din oplevelse af smerterne, hvordan de har udviklet sig over tid og hvordan du oplever at smerterne begrænser dig i din dagligdag. En læge eller en specialist, for eksempel en reumatolog, vil gennemgå hvilke behandlinger, der tidligere er afprøvet og foretage en grundig fysisk undersøgelse. Under undersøgelsen vil lægen vurdere symptomerne og udføre forskellige tests for at evaluere leddenes funktion og bevægelsesområde.

Derefter vil man ofte benytte røntgenbilleder eller andre billeddiagnostiske undersøgelser som for eksempel MR-scanning eller CT-scanninger for at fastslå den endelige diagnose og for at vurdere omfanget af skaderne på de berørte led. Disse tests kan afsløre ændringer i bruskens tykkelse, tilstedeværelsen af eventuelle knoglevækster kaldet osteofytter og graden af inflammation i leddene.

Hvad er slidgigt i fingre

Behandling af slidgigt

Behandlingen af for eksempel slidgigt i hoften sigter mod at lindre smerter, forbedre funktionen af leddene og forsinke den videre udvikling af skader på leddene, alt sammen for at forbedre patientens livskvalitet på længere sigt. Der er flere behandlingsmuligheder til rådighed, og den bedste tilgang vil afhænge af den enkeltes behov og sværhedsgraden af deres tilstand.

Når du står over for disse smerter, er det vigtigt at gå systematisk frem, så du er sikker på, at du har afprøvet alle muligheder, før du går videre til mere indgribende former for behandling. Generelt kan terapiformernes effekt variere, og hvis der ikke er nogen forbedring efter nogle måneder, bør du overveje en anden tilgang.

Vi deler derfor behandlingen i tre trin baseret på smerternes sværhedsgrad, varighed og effekt af tidligere behandlinger.

Denne strategi kan hjælpe dig med at vælge, hvilke behandlinger du vil prøve, og hvordan du vil arbejde med at håndtere dine rygsmerter fra slidgigt.

Trin 1: Let til moderate smerter af kort varighed

I de tidlige stadier af for eksempel slidgigt i ryggen, når smerterne er milde til moderate og varer mindre end 12 måneder, kan det være nok med behandlingsmetoderne i Trin 1.

Rygtræning og motion: Øvelser der styrker rygmusklerne og forbedrer smidigheden kan bidrage til at lindre smerter og forbedre funktionen.

Smertestillende medicin: Let smertestillende medicin som paracetamol kan være effektiv til at reducere smerter og øge komforten.

Vægttab: Hvis patienten er overvægtig, kan tab af overskydende vægt bidrage til at reducere belastningen på rygsøjlen og mindske smerterne.

Supplerende terapiformer: Andre behandlinger såsom akupunktur, massage eller fysioterapi kan også give lindring. Det er vigtigt at være opmærksom på, om disse behandlingsformer giver en mærkbar effekt inden for de første få sessioner.

Selvom disse behandlinger kan være effektive til at lindre smerter i de tidlige stadier af slidgigt, kan deres virkning være kortvarig, og det er muligt, at smerterne vender tilbage efter nogen tid.

Trin 2: Vedvarende smerter eller manglende effekt af Trin 1-behandlinger

Hvis smerterne fortsætter eller ikke forbedres tilstrækkeligt med Trin 1-behandlinger, kan det være nødvendigt at skifte til mere intensive metoder i Trin 2.

Guldimplantation: En procedure, hvor små guldstykker indføres i rygsøjlen for at lindre smerter. Dette kan være effektivt hos patienter med kroniske smerter, der ikke har reageret på andre behandlinger.

Stærkere smertestillende medicin: Receptpligtig smertestillende medicin, herunder NSAID’er, kan være nødvendig for at håndtere mere alvorlige smerter.

Mestringsstrategier: Teknikker som mindfulness, afslapning og smertehåndtering kan hjælpe patienter med at håndtere smerterne og forbedre livskvaliteten.

Nervestimulering (TENS): En metode, hvor små elektriske impulser anvendes til at blokere smertesignaler til hjernen, hvilket kan reducere smerteopfattelsen.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at traditionelle terapiformer såsom fysioterapi og øvelsesterapi normalt ikke anbefales på dette trin, da de sjældent giver tilstrækkelig eller varig lindring af rygsmerter fra slidgigt.

Trin 3: Moderat til svær slidgigt med vedvarende smerter

I tilfælde af vedvarende smerter og svær slidgigt kan Trin 3-behandlinger være nødvendige for at opnå tilstrækkelig lindring og varigt forbedre patientens livskvalitet.

Guldimplantation: Vores guldimplantation er også effektivt til behandling af moderate til svære smerter som følge af slidgigt.

Stærkere smertestillende medicin: I nogle tilfælde kan stærkere medicin være påkrævet for at håndtere svære smerter.

Træning: Selvom effekten af styrketræning er begrænset i forhold til smertelindring, kan det stadig være gavnligt for at vedligeholde ryggens funktion og forebygge yderligere skader.

Vægttab og mestringsstrategier: Disse kan fortsat være relevante for at reducere belastningen på rygsøjlen og håndtere smerterne.

Rygoperation: I Guldklinikken anbefaler vi som udgangspunkt ikke rygoperation på grund af risikoen for smerteforværring, såkaldt fejlslagen rygkirurgi syndrom.

Det er vigtigt at understrege, at valget af behandlingsmetoder baseres på en individuel vurdering af patientens behov, præferencer og respons på tidligere behandlinger. Vi benytter en helhedsorienteret tilgang, der kombinerer forskellige behandlinger og livsstilsændringer. Det er vores erfaring, at dette er den mest effektive måde at håndtere slidgigtsrelaterede rygsmerter på lang sigt. Derfor bør patienten arbejde tæt sammen med deres læge eller specialist for at udvikle en behandlingsplan, der passer bedst til deres individuelle situation.

Hvilke typer af slidgigt kan med fordel behandles med guldimplantation

Grundlæggende kan de fleste former for gigt behandles med guldimplantation og varig smertelindring ses i langt de fleste tilfælde. Vi har siden 1996 behandlet slidgigt med guldimplantation og vi oplever stor tilfredshed blandt vores tidligere patienter.


Blandt vores succesfulde behandlinger finder du.

Forebyggelse af slidgigt

Mens det ikke altid er muligt at forhindre udviklingen af slidgigt, er der flere skridt, du kan tage for at reducere risikoen:

  • Opretholdelse af en sund vægt: Overvægt øger belastningen på leddene, især vægtbærende led som knæ og hofter. At opretholde en sund vægt kan reducere risikoen for slidgigt og forbedre symptomerne hos dem, der allerede har tilstanden.
  • Regelmæssig motion: Øvelse kan hjælpe med at styrke musklerne omkring leddene, forbedre leddets bevægelsesområde og reducere smerter og stivhed. Det er vigtigt at vælge aktiviteter som ikke belaster leddene, som for eksempel svømning, cykling og vandgymnastik.
  • Undgå skader: At tage skridt til at undgå skader på leddene, herunder anvendelse af korrekt teknik under træning og aktivitet, kan hjælpe med at reducere risikoen for slidgigt senere i livet.

Slidgigt er en smertefuld tilstand, der kan have betydelige konsekvenser for din livskvalitet. Selvom der ikke findes en kur, er der flere muligheder for træning og behandling der  kan lindre smerter, forbedre leddets funktion og forsinke udviklingen. Men hvis slidgigten allerede er opstået og giver dig smerter i en grad, der påvirker din dagligdag, så er det vigtigste du kan gøre at søge professionel rådgivning om, hvilke muligheder der findes for varig smertelindring. På Guldklinikken har vi 28 års erfaring med at behandle og fjerne kroniske smerter med guldimplantater. Kontakt os, så vi sammen kan finde ud af, om guldbehandling er den rigtige løsning for dig.

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

  1. Kontakte klinikken herunder for tidsbestilling. Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
  2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra lægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
  3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
  4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
  5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
  6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Del indlæget

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Picture of Læge Hans Kjerkegaard
Læge Hans Kjerkegaard

Behandlet med guld siden 1996

Kontakt os helt uforpligtende

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld