fbpx

Behandling af kronisk hovedpine

Effektiv behandling med lokal guldbehandling

Spændingshovedpine

Kronisk hovedpine er en smertetilstand, der har varet længere end 6 måneder. Man skelner mellem forskellige former for hovedpiner. De vigtigste grupper er:

 • Kronisk spændingshovedpine
 • Migræne (med og uden aura)
 • Klyngehovedpine (Hortons hovedpine)

Behandling af kroniske hovedpine sigter mod smertelindring, reduktion i antal anfald og bearbejdning af de psykiske og sociale problemer, som kronisk hovedpine forårsager.

I vores klinik har vi siden 1996 behandlet patienter med kroniske nakkesmerter og spændingshovedpiner vha. guldimplantation. Hovedparten af vores patienter oplever væsentlig reduktion i deres smerter eller bliver helt smertefri efter en behandling.

Behandlingen foregår ved, at der i lokalbedøvelse lægges små 24-karat guldstykker ind i de områder af nakkemuskulaturen, som forårsager såvel nakkespændinger som spændingshovedpine. 

I denne artikel kan du læse om kronisk spændingshovedpine, hvad der kendetegner spændingshovedpine og hvordan den kan behandles.

5/5

Meget tilfreds

Jeg har vært hos deg for ca. 14 år siden for gullbehandling i nakken. Denne behandlingen har vært til stor nytte for meg og fortsatt er jeg smertefri.
Jeg ville bare fortelle deg at ryggen min har blitt sååååå mye bedre og at jeg er nesten smertefri👏🏻👏🏻
Når jeg er veldig aktiv kan jeg av og til ha smerter i hofta og litt nedover bena, men ellers er det helt topp👍

Betina, 58 år

Fakta om guldimplantation:

 • Det er videnskabeligt dokumenteret, at guldimplantation kan afhjælpe langvarige og kroniske smerter.
 • Én behandling er som regel nok.
 • Varig smertelindring eller smertefrihed ses hos flertallet af patienter.
 • Behov for smertestillende medicin efter behandlingen bliver mindre eller forsvinder.
 • Metoden blev oprindeligt udviklet af dyrlæger i slutningen af 1970erne til behandling af ledsmerter hos hunde og andre kæledyr. I dag anvendes metoden på mange dyrehospitaler rundt omkring i Europa og USA.
5/5

Jeg har ingen rygsmerter længere

Lige en dejlig tilbagemelding her straks i det nye år.
De første par dage efter min behandling hos dig, var jeg lidt træt – MEN den 11.12 havde jeg det bare helt fantastisk.

Jeg har ingen rygsmerter haft siden den 11.12 og vi har haft besøg af søn og svigerdatter samt vores dejlige børnebørn fra Dubai i 10 dage i julen. Jeg har danset, hoppet og leget med mine børnebørn – jamen det har bare været helt fantastisk godt.

Kaj, 66 år

Hvad kendetegner kronisk spændingshovedpine?

Spændingshovedpine rammer 7 ud af 10 mennesker på et tidspunkt i deres liv og er dermed den mest almindelige form for hovedpine.
Hos omkring 3% går spændingshovedpinen over i en episodisk eller kronisk form med hovedpineanfald flere gange ugentligt eller på daglig basis.
 
Ved kronisk spændingshovedpine har man som regel ondt i hovedet fra man står op om morgen til man går i seng om aftenen.
 
Tilstanden er typisk dobbeltsidig, pressende eller strammende, har mild til moderat styrke og forværres ikke ved fysisk aktivitet.
 
Det enkelte hovedpineanfald kan vare helt fra 30 minutter til 7 dage. Ofte vil man have en fornemmelse af, at der sidder et pandebånd omkring hovedet, der strammes i løbet af dagen.
 
I modsætning til migræne-anfald, oplever patienter med spændingshovedpine ingen kvalme eller overfølsomhed over for lys eller lyde. Det betyder, at de fleste personer, der lider af episodisk eller kronisk spændingshovedpine som regel kan passe deres arbejde på uændret tid.
 
Kronisk spændingshovedpine er en godartet tilstand, som kan behandles eller lindres gennem korrekt behandling (se længere nede).

Hvad skyldes kronisk spændingshovedpine?

Man kender ikke årsagen til alle former for kronisk spændingshovedpine.
Der er imidlertid meget der tyder på, at muskelspændinger i nakkemusklerne spiller en afgørende rolle i udvikling og vedligeholdelse af kronisk spændingshovedpine.

Kronisk spændingshovedpine er dermed i mange tilfælde resultatet af meddelte smerter fra spændte og ømme muskler i nakke og skulderåget, som belastes gennem:

5/5

Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv

“Jeg havde voldsomme smerter i ryggen – invaliderende smerter. Jeg kunne ikke klare mig selv overhovedet. Jeg havde hjemmepleje otte gange i døgnet. Mine smerter var forfærdelige og jeg havde ingen livskvalitet.”, fortæller Lillian, der i 2003 blev opereret for en diskusprolaps.
Smerterne tiltog for alvor for halvandet år siden, hvor hun var indlagt på Holstebro Sygehus. “Min moster havde for nogle år siden fået indlagt guld og anbefalede mig at forsøge at få indlagt guld. […]
Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv”, fortæller Lillian i dag.

Hør hele Lillians historie i videoen her.

Lillian, 52 år

Hvilke ledsagesymptomer ses ved spændingshovedpine?

Personer med kronisk spændingshovedpine har undertiden muskelspændinger eller smerter i andre dele af kroppen, herunder

Disse ledsagesymptomer har i en lang række tilfælde direkte forbindelse til den underliggende årsag til spændingshovedpinen.

Hvordan diagnosticeres kronisk spændingshovedpine?

Kronisk spændingshovedpine er hos langt de fleste en godartet tilstand.

Diagnosen stilles af en læge på baggrund af:

 • Din sygehistorie
 • En objektiv – og neurologisk undersøgelse
 • Evt. CT- eller MR-scanning af hjernen
5/5

Jeg er dybt taknemmelig

Havde store smerter i lænden og havde besvær med at få min dagligdag til at hænge sammen. Fik lagt guld ind af to omgange.

Nu har jeg verdens bedste pensionistjob, så jeg går hver dag mellem 10 og 15 km og dvs. mit guld bliver aktiveret så meget, så her om aften har jeg ikke det der ligner smerter (kun ømme fødder!). Sover rimeligt godt om natten og har det bare helt fantastisk takke været det guld du lagde i lænden af mig.

Jeg er dybt taknemmelig for din indsats for mange år siden.

K.H. Susanne (der nu springer rundt som en vårhare – eller næsten)

Hvordan behandles milde til moderate spændingshovedpiner?

Behandling af spændingshovedpine sigter mod at mindske antallet af anfald, smertelindre og bearbejde de sociale og psykiske følger.

Behandlingseffekten af de forskellige terapiformer afhænger blandt andet af sværhedsgraden af spændingshovedpinen. Mild til moderat spændingshovedpine med varighed mindre end ½-1 år kan ofte lindres af behandlingsformer såsom afspænding og bevægelse, fysioterapi, ergoterapi, smertestillende medicin, massage og akupunktur.
Man kan for eksempel forsøge med et dagligt afspændings- og øvelsesprogram, hvis formål er, at få musklerne i nakke og skuldre til at slappe af.

Akupunktur kan i nogle tilfælde have god effekt på spændingshovedpine. Ofte er det nødvendigt med flere behandlinger over et langvarigt behandlingsforløb. Effekten af akupunktur afhænger i høj grad af behandler og akupunktur-teknik.

Af smertestillende medicin kan forsøges medicin i håndkøb. Det er dog væsentligt at understrege, at større og/eller længerevarende forbrug af smertestillende medicin kan forværre kronisk hovedpine. Vær derfor varsom med selvmedicinering uden at have en læge med indover.

Hvordan behandles moderate til svære spændingshovedpiner?

Guldimplantation har som regel god smertelindrende effekt på kronisk spændingshovedpine og vil i de fleste tilfælde reducere antallet af hovedpineanfald. Denne behandlingsform kan anbefales til behandling af moderate til sværere former for episodisk eller kronisk spændingshovedpine, som ikke går i sig selv inden for ½-1 år eller hvor ovenstående behandlingsformer ikke synes at have tilstrækkelig effekt

I en videnskabelig undersøgelse foretaget i Guldklinikken med deltagelse af patienter med moderate til svære kroniske nakkesmerter, havde mange af patienterne desuden episodisk eller kroniske spændingshovedpine. Undersøgelsen viste, at guldimplantation ikke alene havde signifikant smertelindrende effekt på patienternes nakkesmerter, men også helbredte patienterne for deres spændingshovedpine.

Siden har vi fundet en tilsvarende effekt af guldbehandling ved migræne og klyngehovedpine (Hortons hovedpine).

5/5

Det er skønt atter at få nattesøvn efter flere år med smerter

Jeg er meget glad og taknemmelig, for smerterne i nakke og brystryg er væk. Jeg kan sove om natten uden at føle knive og syle i ryggen. Det er skønt atter at få nattesøvn efter flere år med smerter. Det gør, at min livsglæde er vendt tilbage. Har været på hesteryg i det smukke efterår. Fra skovens bakketop med udsigt til Julsø og Himmelbjerget sendte både Gilvi og jeg mange taknemmelige tanker til jer på klinikken.

Merete, 59 år

Hvad kan du selv gøre?

Du kan altid selv forsøge at lindre og behandle kronisk spændingshovedpine. I mange tilfælde kræver det dog professionel hjælp udefra til at identificere og behandle de udløsende årsager.

Nedenfor følger nogle råd til, hvad du selv kan gøre:

 1. Få klarhed over hvilken hovedpineform, du lider af.
 2. Forsøg at identificere hvad der udløser dine hovedpineanfald. En nem måde til at få overblik over, hvad der udløser eller forværrer spændingshovedpine, er at føre en smertedagbog. Heri skal du også notere dit evt. forbrug af hovedpinepiller, antal tabletter og medicinpræparat.
 3. Bliver din spændingshovedpine f.eks. forværret af, at du arbejder for længe foran en computer, skal du tænke over din arbejdsstilling. Det kan du gøre ved at sikre, at computerskærmen er i øjenhøjde og skrivebordet er i niveau med dine albuer.
 4. Forsøg at gøre dine arbejdsopgaver så varierede som muligt, så du undgår den samme arbejdsstilling for mange timer ad gangen.
 5. Lav daglig udspændingsøvelser af nakke og skuldre.
 6. Undgå overforbrug af hovedpinepiller (smertestillende medicin). Et overforbrug kan vedligeholde kronisk hovedpine.
 7. Søg professionelle behandlere, f.eks. ved kontakt til smertespecialisterne i Guldklinikken. Du finder vores kontaktoplysninger.

Guldbehandling ved kronisk spændingshovedpine

Guldimplantation bliver anvendt til alle former for smerter, herunder kronisk spændingshovedpine, diskusprolaps og slidgigt i nakken. Ca. 80% af vores patienter oplever permanent smertelindrende effekt efter en behandling. Det betyder, at flertallet af vores patienter kan reducere eller helt trappe ud af deres smertestillende medicin. Flertallet genvinder deres livsglæde og nogle bliver helt smertefri.

Mange af vores patienter har forud for en guldbehandling gået rundt med smerter i adskillige år, og har ofte forsøgt mange forskellige behandlingsformer – alle uden varig effekt.

Vi har patienter, der melder om fortsat smertefrihed eller smertelindring 10-15 år efter en behandling. Læs om succeshistorierne og vores patienters tilbagemeldinger her.

Gennem videnskabelige undersøgelser har vi dokumenteret den smertelindrende effekt på kroniske nakkesmerter og spændingshovedpine.

Hvordan foregår en guldbehandling?

En guldbehandling foregår i lokalbedøvelse, hvor der lægges små 24-karat guldstifter ind i relevante områder.
Behandling med guld er dermed et helt ufarlig og skånsom behandling. Den smertelindrende effekt kommer for hovedparten af patienterne efter 3 måneder og er herefter varig.

Teknikken er anvendt i klinikken på mennesker siden 1996 og af dyrlægerne siden 1978 på bl.a. hunde med god effekt.

Læs mere om guldimplantation.

5/5

Det var for mig virkelig et mirakel

Jeg fik første gang guld i min nakke og lænd i 1998 og har haft det fint siden, du gav mig mit gamle liv tilbage, det var for mig virkelig et mirakel, nu kunne man lige pludselig det hele, hvor man i flere år bare havde haft smerter.

Anders, 77 år

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

 1. Kontakte klinikken for tidsbestilling (kontaktoplysningerne finder du her). Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
 2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra speciallægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
 3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
 4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
 5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
 6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Hans Kjerkegaard

Læge Hans Kjerkegaard

Læge Ulrik Kjerkegaard

Læge Ulrik Kjerkegaard

Tilbydes i disse klinikker

Gratis parkering ved klinikken

Ring til os

23 39 49 77 (hverdage 10.00-16.00)
(Guldklinikken vil gerne modtage henvisninger, men der gives ikke tilskud fra nogen sider.)

Se priser

Få overblik over gældende priser
på Alba Hårklinik

Hans Kjerkegaard

Kontakt os helt uforpligtende

Tlf: 23 39 49 77

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld

Book din tid

Kontakt klinkken for at høre nærmere eller bestille tid.

Guldimplantation

Alt du behøver at vide om behandling med lokal guldbehandling (guldimplantation). Vi er den klinik i Europa, der har størst erfaring (siden 1996) med at behandle kroniske smerter og ømme led hos mennesker.

Anbefalinger fra vores patienter

Gennem tiden har vi fået mange flotte tilbagemeldinger fra vores patienter. Nogle af blevet helt smertefri og har genvundet førlighed og livskvalitet til stor glæde for patient og pårørende.

Mød vores læger

Hans Kjerkegaard

Hans Kryger Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Læge Ulrik Kjerkegaard

Ulrik Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Hans Kjerkegaard

Hans Kryger Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Udvalgte priser

Konsultation hos speciallæge vedrørende kroniske smerter
Ingen
Ingen
1.000,00 DKK

Service

Konsultation hos speciallæge vedrørende kroniske smerter
Pris
1.000,00 DKK
Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger
underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 6%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser.

Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

Tak til vores mange glade patienter

Har du spørgsmål?

Skriv til os, hvis du har spørgsmål
(undlad personfølsomme oplysninger)

Tilbydes i disse klinikker

Gratis parkering ved klinikken

Ring til os

23 39 49 77 (hverdage 10.00-16.00)
(Guldklinikken vil gerne modtage henvisninger, men der gives ikke tilskud fra nogen sider.)

Se alle priser

For en professionel og kompetent behandling af smerter