Til top
Ring til os på +45 23 39 49 77
Vi behandler

Kronisk hovedpine

Gå til afsnit

Kronisk hovedpine er en smertetilstand, der har varet længere end 6 måneder. Man skelner mellem forskellige former for hovedpiner. De vigtigste grupper er:

 • Kronisk spændingshovedpine
 • Migræne (med og uden aura)
 • Klyngehovedpine (Hortons hovedpine)

Behandling af kroniske hovedpine sigter mod smertelindring, reduktion i antal anfald og bearbejdning af de psykiske og sociale problemer, som kronisk hovedpine forårsager.

I vores klinik har vi siden 1996 behandlet patienter med kroniske nakkesmerter og spændingshovedpiner vha. guldimplantation. Hovedparten af vores patienter oplever væsentlig reduktion i deres smerter eller bliver helt smertefri efter en behandling.

Behandlingen foregår ved, at der i lokalbedøvelse lægges små 24-karat guldstykker ind i de områder af nakkemuskulaturen, som forårsager såvel nakkespændinger som kronisk hovedpine. 

I denne artikel kan du læse om kronisk spændingshovedpine, hvad der kendetegner spændingshovedpine og hvordan den kan behandles.

Fakta om guldimplantation:

 • Det er videnskabeligt dokumenteret, at guldimplantation kan afhjælpe langvarige og kroniske smerter.
 • Én behandling er som regel nok.
 • Varig smertelindring eller smertefrihed ses hos flertallet af patienter.
 • Behov for smertestillende medicin efter behandlingen bliver mindre eller forsvinder.
 • Metoden blev oprindeligt udviklet af dyrlæger i slutningen af 1970erne til behandling af ledsmerter hos hunde og andre kæledyr. I dag anvendes metoden på mange dyrehospitaler rundt omkring i Europa og USA.
5/5
Jeg er det lykkeligste menneske i verden

4 uger efter min guldbehandling er 90% af mine smerter væk. Jeg er det lykkeligste menneske i verden. Jeg er dig så taknemmelig. Før behandlingen kunne jeg kun gå 30 minutter gennem byen og hvert skridt med smerter. Nu går jeg 3 timer og længere uden smerter. Mange mange tak.

Sylvia

Hvad kendetegner kronisk spændingshovedpine?

Spændingshovedpine rammer 7 ud af 10 mennesker på et tidspunkt i deres liv og er dermed den mest almindelige form for hovedpine.
Hos omkring 3% går spændingshovedpinen over i en episodisk eller kronisk form med hovedpineanfald flere gange ugentligt eller på daglig basis.
 
Ved kronisk spændingshovedpine har man som regel ondt i hovedet fra man står op om morgen til man går i seng om aftenen.
 
Tilstanden er typisk dobbeltsidig, pressende eller strammende, har mild til moderat styrke og forværres ikke ved fysisk aktivitet.
 
Det enkelte hovedpineanfald kan vare helt fra 30 minutter til 7 dage. Ofte vil man have en fornemmelse af, at der sidder et pandebånd omkring hovedet, der strammes i løbet af dagen.
 
I modsætning til migræne-anfald, oplever patienter med spændingshovedpine ingen kvalme eller overfølsomhed over for lys eller lyde. Det betyder, at de fleste personer, der lider af episodisk eller kronisk spændingshovedpine som regel kan passe deres arbejde på uændret tid.
 
Kronisk spændingshovedpine er en godartet tilstand, som kan behandles eller lindres gennem korrekt behandling (se længere nede).

Hvad skyldes kronisk spændingshovedpine?

Man kender ikke årsagen til alle former for kronisk spændingshovedpine.
Der er imidlertid meget der tyder på, at muskelspændinger i nakkemusklerne spiller en afgørende rolle i udvikling og vedligeholdelse af kronisk spændingshovedpine.

Kronisk hovedpine er dermed i mange tilfælde resultatet af meddelte smerter fra spændte og ømme muskler i nakke og skulderåget, som belastes gennem:

Hvilke ledsagesymptomer ses ved spændingshovedpine?

Personer med kronisk spændingshovedpine har undertiden muskelspændinger eller smerter i andre dele af kroppen, herunder

Disse ledsagesymptomer har i en lang række tilfælde direkte forbindelse til den underliggende årsag til spændingshovedpinen.

Hvordan diagnosticeres kronisk spændingshovedpine?

Kronisk spændingshovedpine er hos langt de fleste en godartet tilstand.

Diagnosen stilles af en læge på baggrund af:

 • Din sygehistorie
 • En objektiv – og neurologisk undersøgelse
 • Evt. CT- eller MR-scanning af hjernen

Hvordan behandles milde til moderate spændingshovedpiner?

Behandling af spændingshovedpine sigter mod at mindske antallet af anfald, smertelindre og bearbejde de sociale og psykiske følger.

Behandlingseffekten af de forskellige terapiformer afhænger blandt andet af sværhedsgraden af spændingshovedpinen. Mild til moderat spændingshovedpine med varighed mindre end ½-1 år kan ofte lindres af behandlingsformer såsom afspænding og bevægelse, fysioterapi, ergoterapi, smertestillende medicin, massage og akupunktur.
Man kan for eksempel forsøge med et dagligt afspændings- og øvelsesprogram, hvis formål er, at få musklerne i nakke og skuldre til at slappe af.

Akupunktur kan i nogle tilfælde have god effekt på spændingshovedpine. Ofte er det nødvendigt med flere behandlinger over et langvarigt behandlingsforløb. Effekten af akupunktur afhænger i høj grad af behandler og akupunktur-teknik.

Af smertestillende medicin kan forsøges medicin i håndkøb. Det er dog væsentligt at understrege, at større og/eller længerevarende forbrug af smertestillende medicin kan forværre kronisk hovedpine. Vær derfor varsom med selvmedicinering uden at have en læge med indover.

Hvordan behandles moderate til svære spændingshovedpiner?

Guldimplantation har som regel god smertelindrende effekt på kronisk spændingshovedpine og vil i de fleste tilfælde reducere antallet af hovedpineanfald. Denne behandlingsform kan anbefales til behandling af moderate til sværere former for episodisk eller kronisk spændingshovedpine, som ikke går i sig selv inden for ½-1 år eller hvor ovenstående behandlingsformer ikke synes at have tilstrækkelig effekt

I en videnskabelig undersøgelse foretaget i Guldklinikken med deltagelse af patienter med moderate til svære kroniske nakkesmerter, havde mange af patienterne desuden episodisk eller kroniske spændingshovedpine. Undersøgelsen viste, at guldimplantation ikke alene havde signifikant smertelindrende effekt på patienternes nakkesmerter, men også helbredte patienterne for deres spændingshovedpine.

Siden har vi fundet en tilsvarende effekt af guldbehandling ved migræne og klyngehovedpine (Hortons hovedpine).

5/5
Jeg er det lykkeligste menneske i verden

4 uger efter min guldbehandling er 90% af mine smerter væk. Jeg er det lykkeligste menneske i verden. Jeg er dig så taknemmelig. Før behandlingen kunne jeg kun gå 30 minutter gennem byen og hvert skridt med smerter. Nu går jeg 3 timer og længere uden smerter. Mange mange tak.

Sylvia

Hvad kan du selv gøre?

Du kan altid selv forsøge at lindre og behandle kronisk hovedpine. I mange tilfælde kræver det dog professionel hjælp udefra til at identificere og behandle de udløsende årsager.

Nedenfor følger nogle råd til, hvad du selv kan gøre:

 1. Få klarhed over hvilken hovedpineform, du lider af.
 2. Forsøg at identificere hvad der udløser dine hovedpineanfald. En nem måde til at få overblik over, hvad der udløser eller forværrer spændingshovedpine, er at føre en smertedagbog. Heri skal du også notere dit evt. forbrug af hovedpinepiller, antal tabletter og medicinpræparat.
 3. Bliver din spændingshovedpine f.eks. forværret af, at du arbejder for længe foran en computer, skal du tænke over din arbejdsstilling. Det kan du gøre ved at sikre, at computerskærmen er i øjenhøjde og skrivebordet er i niveau med dine albuer.
 4. Forsøg at gøre dine arbejdsopgaver så varierede som muligt, så du undgår den samme arbejdsstilling for mange timer ad gangen.
 5. Lav daglig udspændingsøvelser af nakke og skuldre.
 6. Undgå overforbrug af hovedpinepiller (smertestillende medicin). Et overforbrug kan vedligeholde kronisk hovedpine.
 7. Søg professionelle behandlere, f.eks. ved kontakt til smertespecialisterne i Guldklinikken.

Guldbehandling ved kronisk hovedpine

Guldimplantation bliver anvendt til alle former for smerter, herunder kronisk hovedpine, diskusprolaps og slidgigt i nakken. Ca. 80% af vores patienter oplever permanent smertelindrende effekt efter en behandling. Det betyder, at flertallet af vores patienter kan reducere eller helt trappe ud af deres smertestillende medicin. Flertallet genvinder deres livsglæde og nogle bliver helt smertefri.

Mange af vores patienter har forud for en guldbehandling gået rundt med smerter i adskillige år, og har ofte forsøgt mange forskellige behandlingsformer – alle uden varig effekt.

Vi har patienter, der melder om fortsat smertefrihed eller smertelindring 10-15 år efter en behandling. Læs om succeshistorierne og vores patienters tilbagemeldinger her.

Gennem videnskabelige undersøgelser har vi dokumenteret den smertelindrende effekt på kroniske nakkesmerter og kronisk hovedpine.

Hvordan foregår en guldbehandling?

En guldbehandling foregår i lokalbedøvelse, hvor der lægges små 24-karat guldstifter ind i relevante områder.
Behandling med guld er dermed et helt ufarlig og skånsom behandling. Den smertelindrende effekt kommer for hovedparten af patienterne efter 3 måneder og er herefter varig.

Teknikken er anvendt i klinikken på mennesker siden 1996 og af dyrlægerne siden 1978 på bl.a. hunde med god effekt.

Læs mere om guldimplantation.

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

 1. Kontakte klinikken for tidsbestilling herunder. Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
 2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra lægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
 3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
 4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
 5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
 6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Gå til afsnit

Picture of Læge Hans Kjerkegaard
Læge Hans Kjerkegaard

Behandlet med guld siden 1996

Kontakt os helt uforpligtende

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld

Godkendt af

Styrelsen for patientsikkerhed logo nbg

Spørgsmål og svar om slidgigt i nakken

Nedenfor finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål vedrørende denne behandling.

Hvordan behandles kroniske rygsmerter?

Almindeligvis omfatter behandling af kroniske rygsmerter, Paracetamol, NSAID (gigtmedicin), fysisk aktivitet, og manipulation er det berørte område. Sidstnævnte foretages primært af kiropraktor, men også fysioterapeuter, osteopater og læger. 

Start med at konsultere din egen læge da den konkrete behandling bør bero på en konkret og faglig vurdering. 

Seneste tal fra sundhedsstyrelsen fra 2022. I rapporten “Sygdomsbyrden i Danmark” Fremgår det at 1.7 millioner angiver at have rygsmerter.

Kilde

Rygsmerter er noget de fleste oplever i løbet af deres liv. 
For nogle kommer smerterne igen, eller varierer. 
Varer smerterne i mere end 6 mdr. Anses de ofte som værende kroniske rygsmerter. 
Denne graduering anvendes dog primært af fagpersoner når de skal anbefale et behandlingsforløb og du bør derfor altid kontakte dig læge hvis du oplever nye eller tiltagende smerteområder.

Omkring 5-8 % af voksne i den vestlige verden opfylder kriterierne for komplekse kroniske smerter. Komplekse kroniske smerter defineres som kroniske smerter, der har væsentlige konsekvenser for arbejdsliv og/eller hverdagsliv de fleste dage eller hver dag de seneste 3 måneder.

Kilde

Kroniske smerter, der varer mere end 12 uger, forsvinder sjældent af sig selv. Behandling kan kræve en kombination af medicinsk intervention, fysioterapi, og livsstilsændringer. Konsultation med en sundhedsprofessionel er vigtig for at udvikle en effektiv behandlingsstrategi.

Kroniske nervesmerter, også kendt som neuropatiske smerter, opstår, når nervesystemet ikke fungerer korrekt på grund af skade eller sygdom. Dette kan skyldes en række årsager, herunder diabetes, skader, infektioner, og visse medicinske tilstande. Til forskel fra normale smerter, der opstår som et signal om skade, opstår nervesmerter uden en tydelig årsag og kan føles som brændende, stikkende, eller som elektriske stød. Behandlingen er kompleks og kan omfatte medicin, fysiologisk manipulation, og Guldimplantation.

Ja, kroniske rygsmerter kan være relateret til eller forværres af stress. Stress kan forårsage muskelspændinger og spændinger, især i ryggen, hvilket kan bidrage til smerter eller forværre eksisterende rygproblemer. Desuden kan kronisk stress påvirke kroppens smerteopfattelse og smertetærskel, hvilket gør individer mere følsomme over for smerte.

Er kroniske smerter arveligt?

Kroniske smerter kan have en arvelig faktor, hvilket betyder at risikoen kan være højere, hvis din familie har en historie med sådanne smerter. Dog påvirkes de også af miljømæssige og personlige faktorer. Genetik er kun en del af årsagen til kroniske smerter.

 • Motionér regelmæssigt: Aktiviteter som gåture, svømning og specifikke rygøvelser kan forbedre rygstyrken og fleksibiliteten.
 • Gennemgå fysioterapi: En professionel kan udarbejde et personligt øvelsesprogram og guide i korrekte holdninger.
 • Anvend medicin: Efter rådgivning fra en læge kan smertestillende og antiinflammatoriske medicin anvendes.
 • Praktiser mindfulness: Metoder som meditation og dyb vejrtrækning kan hjælpe med at håndtere stress, der forværrer smerter.
 • Brug varme eller kulde: En varmepude eller en ispakning kan give midlertidig lindring.
 • Modtag massage: Terapeutisk massage kan afhjælpe muskelspændinger.
 • Tilpas din ergonomi: Justeringer af din daglige rutine og arbejdsområde kan mindske rygproblemer.

Ja, varme kan afhjælpe kroniske rygsmerter ved at slappe af i musklerne og forbedre blodcirkulationen. Anvend en varmepude eller tag et varmt bad i op til 20 minutter for midlertidig lindring. Undgå dog for varme overflader og rådfør dig med en sundhedsprofessionel, hvis du har særlige helbredstilstande.

Et sammenfald i ryggen, også kendt som en spinal fraktur eller vertebrale kollaps, kan variere i symptomer afhængigt af graden og placeringen af sammenfaldet. Typisk kan det medføre:

Pludselig opstået rygsmerter: Smerten kan være skarp og intens, især lige efter skaden eller sammenfaldet.

Højde tab: Over tid kan et sammenfald i ryggen føre til et mærkbart tab af kropshøjde.

Krumning af ryggen: Især i tilfælde af flere sammenfald, kan personen udvikle en fremadbøjet holdning, ofte kaldet en “enkens pukkel”.

Begrænset bevægelighed: Smerten og skaden kan begrænse din evne til at bevæge dig normalt.

Langvarig smerte: Selv efter det indledende akutte stadium kan der være vedvarende, dullerende smerter.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever disse symptomer, da et sammenfald i ryggen kan påvirke rygmarven og andre vitale funktioner.

Rygsmerter kan være farlige, fordi de kan indikere alvorlige underliggende tilstande såsom diskusprolaps, infektioner eller spinal frakturer. Ubehandlede rygsmerter kan føre til kronisk smerte, nedsat mobilitet og påvirke livskvaliteten. Det er vigtigt at søge lægehjælp for at diagnosticere og behandle årsagen korrekt.

Træning kan være en effektiv del af behandlingen for kroniske rygsmerter. Regelmæssig, moderat motion styrker rygmusklerne, forbedrer holdning og fleksibilitet og fremmer blodcirkulationen, hvilket kan bidrage til smertelindring og heling. Det er dog vigtigt at tilpasse øvelserne til den enkeltes situation og smerteniveau, og det anbefales at konsultere en sundhedsfaglig person eller en fysioterapeut for at udvikle et sikkert og effektivt træningsprogram. Direkte træning kan ikke altid “træne smerten væk”, men det kan signifikant reducere smerter og forbedre livskvaliteten.

At have en nerve i klemme i ryggen kan føles forskelligt afhængigt af personen og situationen, men almindelige symptomer inkluderer:

Smerter: Ofte skarpe, stikkende eller brændende, som kan forværres ved bestemte bevægelser.

Manglende følelse eller prikken: En følelse af “nåle og pins” eller tab af følelse i det område, der forsynes af den påvirkede nerve.

Muskelsvaghed: Musklerne i det berørte område kan føles svage eller blive hurtigt trætte.

Strålende smerter: Smerterne kan stråle fra ryggen og ned i benene eller arme, afhængigt af hvilken nerve der er påvirket.

Det er vigtigt at konsultere en læge, hvis du oplever disse symptomer, da en nerve i klemme kan kræve medicinsk behandling for at undgå varige skader.

Succesfortællinger fra vores patienter

5/5
Jeg er det lykkeligste menneske i verden

4 uger efter min guldbehandling er 90% af mine smerter væk. Jeg er det lykkeligste menneske i verden. Jeg er dig så taknemmelig. Før behandlingen kunne jeg kun gå 30 minutter gennem byen og hvert skridt med smerter. Nu går jeg 3 timer og længere uden smerter. Mange mange tak.

Sylvia
5/5
Jeg har sovet uden at vågne pga smerter

I nat er 2. nat jeg har sovet uden at vågne pga. smerter. Jeg kan rejse og sætte mig på en stol uden problemer. Jeg kan gå lige så hurtigt som de fleste. I dag er mit mål at komme ud at ride.
Jeg er bare så glad og lettet. Tusind tak for, at du gik ind på den vej.

Vivian, 60 år
5/5
Jeg har fået livskvaliteten tilbage efter min guldbehandling​

Det er fantastisk. Jeg er lige kommet hjem fra ferie. Sidste år kunne jeg knap nok gå en kilometer. I år har jeg travet af sted hver eneste dag. Det er næsten for godt til at være sandt, at jeg ikke længere har ondt.

Vita, 66 år