fbpx

Kroniske nakkesmerter

Effektiv behandling med guldimplantation

Kroniske nakkesmerter og behandling

Kroniske nakkesmerter kan være daglige smerter, der ikke forandrer sig meget fra dag til dag, men det mest almindelige er, at smerterne varierer, så der både er gode og dårlige dage.
Mange, der har smerter i nakken over en længere periode, har ikke problemer konstant, men perioder med smerter afløst af perioder med færre smerter.

Smerter, der har varet ved i længere tid, er også sværere at komme af med. Derfor kan det være en god idé at søge hjælp i stedet for at gå med smerterne.

I Guldklinikken er vores læger specialiseret i at behandle kroniske smerter hos mennesker vha.  guldimplantation (guldakupunktur). Denne metode er videnskabeligt dokumenteret og virker hos hovedparten af vores patienter, hvoraf mange bliver helt smertefri efter en enkelt behandling. Behandlingen er meget skånsom og foretages i lokalbedøvelse, hvorefter små 24-karat guldstykker forsigtigt lægges ind langt nakke-rygsøjlen via tynde kanyler. Guldimplantation er desuden blevet anvendt af dyrlægerne siden 1980 og anvendes på mange dyrhospitaler rundt om i Europa til behandling af ledsmerter hos hunde og andre kæledyr.

I denne artikel kigger vi nærmere på, hvorfor man får ondt i nakken, hvorfor smerterne kan blive kroniske (varighed over 6 måneder) og hvordan kroniske nakkesmerter kan behandles.

5/5

Det var for mig virkelig et mirakel

Jeg fik første gang guld i min nakke og lænd i 1998 og har haft det fint siden, du gav mig mit gamle liv tilbage, det var for mig virkelig et mirakel, nu kunne man lige pludselig det hele, hvor man i flere år bare havde haft smerter.

Anders, 77 år

Hvad er kroniske nakkesmerter?

Langvarige smerter i nakken bliver ofte kaldt ”kroniske” som udtryk for, at smerterne har været til stede i minimum 6 måneder. At smerterne er kroniske betyder derimod ikke, at smerterne ikke kan forandre sig eller helt forsvinde.
 
Smerterne er lokaliseret svarende til øvre del af ryg, opad mod hovedet og ud over skuldrene, som vist på figuren nedenfor. Tilstanden kan forekomme med diffus udstråling til armene (cervicobrachialgi).

Effektiv behandling af nakkesmerter
5/5

Kan sove igen uden smerter

Tusind tak for en fantastisk god og behagelig oplevelse jeg fik hos jer, i torsdags, da jeg fik lagt guld i min ryg. Jeg har i går, for første gang i ca. 3 år, kunnet støvsuge HELE vores 325m2 store hus, uden at gøre det over flere omgange, og uden at jeg måtte ligge resten af dagen. Jeg blev lidt træt i ryggen, men fik ikke stærke forværrede smerter som jeg plejer. Jeg har for første gang i over 1½ år fået sovet fra 23.00-07.00 uden at måtte op 3-4 gange for at tage piller. At kunne få sig en ordentlig nattesøvn, det var bare helt fantastisk.

Christina, 39 år

Hvordan kan nakkesmerter behandles?

Mange metoder kan anvendes til at behandle nakkesmerter, men der bør skelnes mellem behandlingsformer, som primært har effekt på nyopståede smerter og kroniske nakkesmerter, der har varet længere end 6 måneder.

Nyopståede nakkesmerter (varighed under 3-6 måneder)

Til behandling af nyopståede nakkesmerter kan anbefales:

 • Akupunktur
 • Blokadebehandling
 • Kiropraktik
 • Massage
 • Kulde- og varmebehandling
 • Smertestillende medicin (især paracetamol og NSAID-præparater)
 • Øvelsesterapi (styrke, stræk, bevægelighedsøvelser)

Fysisk træning, fysioterapi, psykomotorisk behandling og akupunktur kan være relevante tiltag. De bedste resultater med øvelsesterapi opnås ved superviseret træning, som skal foregå over flere uger, før man kan forvente effekt.

Ovenstående behandlingsmetoder har som regel god effekt på nakkesmerter, der har varet kortere end 6 måneder, mens behandlingsformerne ofte kun virker kortvarigt på nakkesmerter, der har stået på længere end 6-12 måneder.

Kroniske nakkesmerter (varighed over 6 måneder)

Til behandling af kroniske nakkesmerter kan anbefales:

 • Guldimplantation (guldakupunktur)
 • Smertestillende medicin (især paracetamol, svagtvirkende morfika, antidepressiva og antiepileptika)
 • Øvelsesterapi (styrke, stræk, bevægelighedsøvelser)

Guldimplantation bør overvejes tidligt, hvis man har permanente eller periodiske nakkesmerter, der har stået på længere end ½-1 år, eller hvor smerterne hurtigt vender tilbage efter behandling med andre behandlingsformer (såsom akupunktur, massage, kiropraktik, øvelsesterapi m.fl.).

Guldimplantation er dokumenteret at have langvarig eller blivende smertelindrende effekt på kroniske nakkesmerter hos mennesker. Guldimplantation bør altid overvejes som alternativ, inden man forsøger kirurgisk behandling af nakkesmerter som følge af slidgigt.

Du finder vores patienters erfaringer med guldimplantation her.

5/5

Jeg er dybt taknemmelig

Havde store smerter i lænden og havde besvær med at få min dagligdag til at hænge sammen. Fik lagt guld ind af to omgange.

Nu har jeg verdens bedste pensionistjob, så jeg går hver dag mellem 10 og 15 km og dvs. mit guld bliver aktiveret så meget, så her om aften har jeg ikke det der ligner smerter (kun ømme fødder!). Sover rimeligt godt om natten og har det bare helt fantastisk takke været det guld du lagde i lænden af mig.

Jeg er dybt taknemmelig for din indsats for mange år siden.

K.H. Susanne (der nu springer rundt som en vårhare – eller næsten)

Hvor mange oplever at have ondt i nakken?

Nakkesmerter hører til en af de hyppigste smertetilstande. 13 % af befolkningen har nakkesmerter på et given tidspunkt. Over et livsforløb vil 50 % af befolkningen have haft mindst et tilfælde af nakkesmerter.

Kroniske nakkesmerter er lidt hyppigere hos kvinder end mænd, og der er stigende hyppighed med alderen.
Tilbagevendende perioder med nakkesmerter er almindeligt helt fra 20-års alderen.

Hvad kan forårsage nakkesmerter?

En lang række faktorer øger risikoen for at udvikle kroniske nakkesmerter. Det gælder især:

 • Psykiske forhold og stress
 • Uheld med traume mod nakken (piskesmæld)
 • Tidligere episoder med nakke-skuldersmerter
 • Dårlig kropsholdning
 • Arbejdsforhold med mange hurtigt gentagne bevægelser i skulder/overarm, eventuelt i kombination med nakkebøjning og/eller statisk belastning af nakke-skulderåget, i en længere årrække
 • Arbejdsforhold med bøjning og fastholden af nakke-skulderågets muskler i stort set samme position i længere intervaller ad gangen. Det kan for eksempel være på baggrund af megen stillesiddende computerarbejde
 • Arbejdsforhold med meget kraftfulde bevægelser i skulder/overarm, som ved arbejde, hvor der skubbes, trækkes eller løftes meget med anvendelse af en del muskelstyrke i skulderen (for eksempel ved udbening på et slagteri).
5/5

Det er ufatteligt, at jeg ingen smerter har mere

Vil hermed fortælle hvordan det er gået med mit “guldeventyr”.
Det er ufatteligt, at jeg ingen smerter har mere. Da bedøvelsen forsvandt, kunne jeg ikke sidde, kun ligge på siden. Næste morgen var smerter i ryggen væk, diskusprolapsen, gjorde stadig ondt, men det varede kun nogle dage, så var den også ok.
Mange tusind tak

Birthe, 52 år

Hvorfor får man permanente smerter i nakken?

Nakken består af 7 halshvirvler med mellemliggende båndskiver (discus), som virker som støddæmpere i rygsøjlen. Der er mange små led mellem halshvirvler, og der er også mange ledbånd, muskler og sener. Alle disse strukturer kan ved skader eller sygdomme føre til smerter.

Halsrygsøjle

Billedet viser de forskellige strukturer i nakken, herunder nakkehvirvler, spinalnerver og båndskiver. Både nakkehvirvlerne og mellemliggende båndskiver er involveret ved slidgigt i nakken.

5/5

Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv

“Jeg havde voldsomme smerter i ryggen – invaliderende smerter. Jeg kunne ikke klare mig selv overhovedet. Jeg havde hjemmepleje otte gange i døgnet. Mine smerter var forfærdelige og jeg havde ingen livskvalitet.”, fortæller Lillian, der i 2003 blev opereret for en diskusprolaps.
Smerterne tiltog for alvor for halvandet år siden, hvor hun var indlagt på Holstebro Sygehus. “Min moster havde for nogle år siden fået indlagt guld og anbefalede mig at forsøge at få indlagt guld. […]
Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv”, fortæller Lillian i dag.

Hør hele Lillians historie i videoen her.

Lillian, 52 år

Det er forholdsvis almindeligt at have ondt i nakken. Der er dog sjældent en entydig forklaring på, hvorfor nakkesmerter bliver kroniske.

I mange tilfælde er der flere enkeltfaktorer som virker sammen. Det kan for eksempel være slidgigt i nakken kombineret med dårlig kropsholdning, lang tids overbelastning af nakkens strukturer som ved kontorarbejde, gentagne bevægelser i fabriksarbejde og lignende.
Andre gange er smerterne opstået uden kendt årsag og man kan have svært ved at sætte ord på, hvordan og hvornår de opstod.

Ved kroniske gener spiller især mekaniske og degenerative forandringer (slidgigt) en stigende rolle.
Uheld og fald kan også føre til alvorlige skader i nakken og piskesmæld.

En oversigt over nogle vigtige årsager til kroniske smerter i nakken er vist nedenfor: 

Nakkesmerter, der trækker ud i armen, kan opstå som følge af nakkesmerter som ikke håndteres korrekt. Det samme gælder smerter efter en skade. Smerter, der trækker ud i armene, betegnes henviste eller meddelte smerter.

udstrålende smerter arm
5/5

Meget tilfreds

Jeg har vært hos deg for ca. 14 år siden for gullbehandling i nakken. Denne behandlingen har vært til stor nytte for meg og fortsatt er jeg smertefri.
Jeg ville bare fortelle deg at ryggen min har blitt sååååå mye bedre og at jeg er nesten smertefri👏🏻👏🏻
Når jeg er veldig aktiv kan jeg av og til ha smerter i hofta og litt nedover bena, men ellers er det helt topp👍

Betina, 58 år

Hvordan stilles diagnosen?

Der er tale om kroniske nakkesmerter, når man har ondt i nakke-skulderåget i mere end 6 måneder. Årsagen til smerterne kan være vanskelig at identificere.

I langt de fleste tilfælde, hvor man henvender sig med nakkesmerter, kan der ikke med sikkerhed stilles nogen specifik diagnose. I de tilfælde, hvor man er i stand til at stille en diagnose, beror den på lægeundersøgelsen.

Lægeundersøgelsen bygger på en kombination af:

 1. Din sygehistorie
 2. Lokalisation af smerter til nakken
 3. Klinisk undersøgelse af nakkens bevægelighed samt ømhed i muskulaturen
 4. Evt. billedediagnostiske undersøgelser, såsom røntgen-, CT- eller MR-scanningsbilleder (til diagnosticering af bl.a. slidgigt og rygmarvsforsnævring m.fl.)
5/5

Det er skønt atter at få nattesøvn efter flere år med smerter

Jeg er meget glad og taknemmelig, for smerterne i nakke og brystryg er væk. Jeg kan sove om natten uden at føle knive og syle i ryggen. Det er skønt atter at få nattesøvn efter flere år med smerter. Det gør, at min livsglæde er vendt tilbage. Har været på hesteryg i det smukke efterår. Fra skovens bakketop med udsigt til Julsø og Himmelbjerget sendte både Gilvi og jeg mange taknemmelige tanker til jer på klinikken.

Merete, 59 år

Hvilke symptomer er i øvrigt almindelige, når man har ondt i nakken?

Kroniske nakkesmerter viser sig ofte ved:

 • Diffuse, symmetriske smerter i nakke-skulderåget. Smerterne sidder oftest i begge sider af nakken og skuldrene.
 • Smerterne forværres ved belastning og bevægelse af nakken og aftager i hvile.
 • Nedsat bevægelighed i et eller flere af nakkens led.
 • Ledsagende diffus hovedpine, som stråler fra nakken frem over hovedet til tindingen og panden (spændingshovedpine).
 • Træthed, snurren og prikken i armene (såkaldte henviste smerter).
 • Ledsagende symptomer som træthed, koncentrationssvigt, svimmelhed, øresusen.
Spændingshovedpine

Forløb, komplikationer og prognose uden behandling?

Det karakteristiske forløb for smerter, der bliver kroniske, er, at smerterne bliver vedligeholdt af en eller flere forhold, såsom slidgigt, tidligere nakketraume, piskesmæld, belastende psyko-sociale forhold m.fl..
Oplysninger om piskesmældsskade forværrer prognosen. Op til 40 % rapporterer symptomer 15 år efter ulykken.

Bliver nakkesmerter provokeret af et fysisk belastende arbejde, udvikles kroniske nakke-skuldersmerter gradvist i løbet af nogle år efter, at det belastende arbejde er påbegyndt. Her ser man, at sygdommen gradvist forværres med tiltagende smerter i forbindelse med den fortsatte belastning.

Hos én af 10 personer med nyopståede nakkesmerter bliver smerterne kroniske, og hos 5 % forårsager tilstanden betydelig nedsat arbejdsevne.

Langvarige smerter i nakken kan være lette gener, der ikke påvirker dagligdagen i særlig grad, men kan også være sværere smerter igennem længere tid, som påvirker mange dele af hverdagen. Der kan være aktiviteter man må undlade, og måske kan man ikke udføre sit sædvanlige arbejde.
Desuden er det meget almindeligt, at kroniske nakkesmerter påvirker humøret, så man føler sig nedtrykt, bliver usikker på fremtiden og måske irritabel over for omgivelserne.

5/5

Jeg har fået livskvaliteten tilbage efter min guldbehandling​

Det er fantastisk. Jeg er lige kommet hjem fra ferie. Sidste år kunne jeg knap nok gå en kilometer. I år har jeg travet af sted hver eneste dag. Det er næsten for godt til at være sandt, at jeg ikke længere har ondt.

Vita, 66 år

Hvad kan jeg selv gøre?

Nedenfor kan du læse anbefalingerne fra vores læger i smerteklinikken:

 • Det er vigtig at være aktiv. Lav gerne et dagligt træningsprogram af 5-15 minutters varighed, hvor du stille og roligt bevæger nakken (evt. instrueret af en fysioterapeut). Det må ikke gøre ondt. Anvend evt. smertestillende medicin for at holde smerterne nede.
 • Vurder om du har for ensformige arbejdsstillinger, og om du kan holde pauser indimellem, eventuelt om du bør tage tid til nakkeøvelser. Overvej om der eventuelt er andre forhold i din livssituation, som bidrager til, at du spænder, og om du kan gøre noget ved det.
 • Sygemelding skal så vidt muligt undgås, men kan du ikke det, er det vigtigt, at du holder kontakt til din arbejdsplads og får mulighed for at arbejde så meget, du kan overkomme.
 • Hvis du har været sygemeldt, er det meget vigtigt, at arbejdet genoptages hurtigst muligt på det niveau, det lader sig gøre. Det vil hjælpe dig til at blive hurtigere rask igen. Alternative løsninger som aktiv sygemelding og omskoling bør vurderes tidligt. 
 • Guldimplantation (lokal guldbehandling) bør forsøges ved permanente eller periodiske nakkesmerter, der har stået på længere end ½-1 år, eller hvor andre behandlingsformer ikke har tilstrækkelig effekt på smerterne. Guldimplantation har dokumenteret langtidseffekt på kroniske nakkesmerter.
5/5

Jeg har ingen rygsmerter længere

Lige en dejlig tilbagemelding her straks i det nye år.
De første par dage efter min behandling hos dig, var jeg lidt træt – MEN den 11.12 havde jeg det bare helt fantastisk.

Jeg har ingen rygsmerter haft siden den 11.12 og vi har haft besøg af søn og svigerdatter samt vores dejlige børnebørn fra Dubai i 10 dage i julen. Jeg har danset, hoppet og leget med mine børnebørn – jamen det har bare været helt fantastisk godt.

Kaj, 66 år

Resume

Kroniske nakkesmerter er vanskelige at slippe af med, især hvis der er disponerede faktorer, der vedligeholder smerterne. Ved kroniske smerter i nakken hjælper terapiformer, såsom smertestillende medicin, akupunktur, kiropraktik, fysioterapi m.fl. desværre oftest kun kortvarigt. Derfor anbefaler vi guldimplantation til behandling af kroniske nakkesmerter. Behandlingen er meget skånsom og foregår i lokalbedøvelse, hvorefter små 24-karat guldstykker lægges ind i nakkemuskulaturen. Behandlingen hjælper langt hovedparten af vores patienter, hvoraf mange bliver helt smertefri efter en behandling.

Guldklinikken har vi behandlet patienter med kroniske nakkesmerter siden 1996 med guld. Guldimplantation er en behandlingsmetode, der specifikt er udviklet til at afhjælpe kroniske smerter.

For yderligere information eller tidsbestilling har du kontakte klinikken alle hverdage.

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

 1. Kontakte klinikken for tidsbestilling (kontaktoplysningerne finder du her). Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
 2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra speciallægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
 3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
 4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
 5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
 6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Hans Kjerkegaard

Læge Hans Kjerkegaard

Læge Ulrik Kjerkegaard

Læge Ulrik Kjerkegaard

Tilbydes i disse klinikker

Gratis parkering ved klinikken

Ring til os

23 39 49 77 (hverdage 10.00-16.00)
(Guldklinikken vil gerne modtage henvisninger, men der gives ikke tilskud fra nogen sider.)

Se priser

Få overblik over gældende priser
på Alba Hårklinik

Hans Kjerkegaard

Kontakt os helt uforpligtende

Tlf: 23 39 49 77

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld

Book din tid

Kontakt klinkken for at høre nærmere eller bestille tid.

Guldimplantation

Alt du behøver at vide om behandling med lokal guldbehandling (guldimplantation). Vi er den klinik i Europa, der har størst erfaring (siden 1996) med at behandle kroniske smerter og ømme led hos mennesker.

Anbefalinger fra vores patienter

Gennem tiden har vi fået mange flotte tilbagemeldinger fra vores patienter. Nogle af blevet helt smertefri og har genvundet førlighed og livskvalitet til stor glæde for patient og pårørende.

Mød vores læger

Hans Kjerkegaard

Hans Kryger Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Læge Ulrik Kjerkegaard

Ulrik Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Hans Kjerkegaard

Hans Kryger Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Udvalgte priser

Konsultation hos speciallæge vedrørende kroniske smerter
Ingen
Ingen
1.000,00 DKK

Service

Konsultation hos speciallæge vedrørende kroniske smerter
Pris
1.000,00 DKK
Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger
underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 6%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser.

Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

Tak til vores mange glade patienter

Har du spørgsmål?

Skriv til os, hvis du har spørgsmål
(undlad personfølsomme oplysninger)

Tilbydes i disse klinikker

Gratis parkering ved klinikken

Ring til os

23 39 49 77 (hverdage 10.00-16.00)
(Guldklinikken vil gerne modtage henvisninger, men der gives ikke tilskud fra nogen sider.)

Se alle priser

For en professionel og kompetent behandling af smerter