fbpx

Kroniske rygsmerter og behandling med guldimplantation

Hvordan behandles rygsmerter?

Kroniske rygsmerter

Rygproblemer er en af de hyppigste smerteklager på landsplan. Omkring hver 4. person har tilbagevendende lænde-/rygsmerter, mens 11-12% har så svære kroniske rygsmerter, at det påvirker både sociale, fysiske og psykiske forhold i livet, herunder evnen til at gå på arbejde og udføre basale dagligdagsaktiviteter.

I vores speciallægeklinik har vi behandlet patienter med kroniske rygsmerter siden 1996 ved hjælp af metoden guldimplantation. Hovedparten af vores patienter bliver permanent smertelindret eller smertefri efter en enkelt behandling med guld. Guldimplantation er dermed én af de mest effektive metoder mod kroniske rygsmerter. Metoden bliver desuden anvendt på mange dyrehospitaler til behandling af ledsmerter hos hunde og andre kæledyr.

Anbefalingen nedenfor er fra én af vores patienter, som blev behandlet for svære rygsmerter med guld:

5/5

Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv

“Jeg havde voldsomme smerter i ryggen – invaliderende smerter. Jeg kunne ikke klare mig selv overhovedet. Jeg havde hjemmepleje otte gange i døgnet. Mine smerter var forfærdelige og jeg havde ingen livskvalitet.”, fortæller Lillian, der i 2003 blev opereret for en diskusprolaps.
Smerterne tiltog for alvor for halvandet år siden, hvor hun var indlagt på Holstebro Sygehus. “Min moster havde for nogle år siden fået indlagt guld og anbefalede mig at forsøge at få indlagt guld. […]
Guldimplantation har fuldstændig ændret mit liv”, fortæller Lillian i dag.

Hør hele Lillians historie i videoen her.

Lillian, 52 år

Når man har døjet med tilbagevendende eller vedvarende rygsmerter i mere end 6 måneder, taler man om ”kroniske” rygsmerter. 

Behandling af kroniske rygsmerter er en specialistopgave, som vi varetager i Guldklinikken. Vi behandler også patienter med langvarige rygsmerter og føleforstyrrelser ud i benene (iskiassmerter).

I denne artikel kan du læse mere om kroniske rygsmerter, hvad der kendetegner ondt i ryggen og hvordan smerterne kan lindres og behandles.

Vil du vide mere om behandling med guld, finder du mere om guldimplantation her.

5/5

Jeg har ingen rygsmerter længere

Lige en dejlig tilbagemelding her straks i det nye år.
De første par dage efter min behandling hos dig, var jeg lidt træt – MEN den 11.12 havde jeg det bare helt fantastisk.

Jeg har ingen rygsmerter haft siden den 11.12 og vi har haft besøg af søn og svigerdatter samt vores dejlige børnebørn fra Dubai i 10 dage i julen. Jeg har danset, hoppet og leget med mine børnebørn – jamen det har bare været helt fantastisk godt.

Kaj, 66 år

Hvad kendetegner kroniske rygsmerter?

Kroniske lænde-/rygsmerter viser sig ved ubehag eller smerter i ryggen. Det bevirker, at musklerne bliver spændte og ryggen føles stiv. Lændesmerter er den hyppigste form for rygsmerter.

Smerterne kan variere meget i sværhedsgrad fra person til person. De fleste rygpatienter har lette til moderate smerter og kan i perioder være helt eller delvist uden symptomer. Andre har så svære, invaliderende smerter, at de hverken kan sove eller være til for bare smerter. Her er der behov for særlig specialistbehandling, hvilket vores speciallæger varetager i Guldklinikken.

Nogle patienter med lændesmerter har også iskiassmerter. Det viser sig ved, at det ene eller begge ben sover. Andre har en fornemmelse af, at det stikker eller snurrer i sæderegionen eller ned i benene.

Hvad skyldes kroniske rygsmerter?

Kroniske rygsmerter skyldes ofte en kombination af flere faktorer. Smerterne kan f.eks. være forårsaget af en kombination af dårlig kropsholdning, dårlige arbejdsforhold og slidgigt i ryggen.

Overbelastning af rygmusklerne kan skyldes:

 • Dårlig kropsholdning
 • Fysisk tungt arbejde, f.eks. som portør, sygehjælper og brolægger
 • Langvarigt ensidigt arbejde, herunder kontorarbejde, frisør, smed eller arbejde som chauffører
 • Overvægt
 • Skæv ryg (scoliose) og fejlbelastning af ryggen

Når de belastende forhold står på over en længere periode, bliver ryggens muskler også belastet. Det giver muskelspændinger, myoser og smerter i ryggen.
Er der alene tale om muskelsmerter uden nogen tilgrundliggende forklaring (såsom en diskusprolaps), er det meget almindeligt, at rygsmerterne kommer og går i begyndelsen og kan være væk i lange perioder. I perioder forværres smerterne.

 • Rygsmerter, der skyldes muskelspændinger, kan ikke diagnosticeres vha. røntgen eller MR-scanning. De udgør op mod 85% af alle rygproblemer.
5/5

Jeg er dybt taknemmelig

Havde store smerter i lænden og havde besvær med at få min dagligdag til at hænge sammen. Fik lagt guld ind af to omgange.

Nu har jeg verdens bedste pensionistjob, så jeg går hver dag mellem 10 og 15 km og dvs. mit guld bliver aktiveret så meget, så her om aften har jeg ikke det der ligner smerter (kun ømme fødder!). Sover rimeligt godt om natten og har det bare helt fantastisk takke været det guld du lagde i lænden af mig.

Jeg er dybt taknemmelig for din indsats for mange år siden.

K.H. Susanne (der nu springer rundt som en vårhare – eller næsten)

En af forklaringerne på, at smerter med tiden bliver kroniske, er, at smerter giver flere smerter. Måske tænker man over, at det gør ondt eller bliver ubevidst bange for at lave bestemte bevægelser. Det betyder, at man bliver anspændt og kommer til at spænde i ryggen og belaste ryggen på en måde, som kroppen ikke er vant til.

Der kan også være andre årsager til, at rygsmerter bliver kroniske. Disse tilfælde kan undertiden diagnosticeres vha. en røntgen-undersøgelse eller scanning.

De såkaldte mekaniske årsager til kroniske rygsmerter udgør kun 15% af alle rygproblemer og omfatter bl.a. følgende årsager:

 • Slidgigt i ryggen
 • Diskusprolaps
 • Modic forandringer
 • Rygmarvsforsnævring (spinalstenose)
 • Skred af ryghvirvel i rygsøjlen (spondylolistese)
 • Skæv ryg (skoliose)
 • Følge efter knoglebrud i rygsøjlen, f.eks. efter en ulykke eller knogleskørhed
 • Andre gigtsygdomme, f.eks. leddegigt, spondylitis, Bechterews sygdom

Slidgigt i ryggen med involvering af båndskiverne mellem ryghvirvlerne (diskus) er en forholdsvis almindelig årsag til kroniske lænde-/rygsmerter, især hos ældre. Muskelspændinger og myoser i ryggen er i reglen også medvirkende til, at smerterne bliver kroniske, når man har slidgigt i ryggen.

Modic forandringer, der er en irritationstilstand i én eller flere ryghvirvler, ses ofte på MR scanninger hos patienter med kroniske rygsmerter. Denne tilstand giver moderate til svære rygsmerter, som forværres af rygtræning.

Ovennævnte smertetilstande kan alle behandles med guldimplantation. Ved denne behandling, som foregår i lokalbedøvelse, lægges små 24-karat guldstykker via tynde kanyler ind omkring de ømme led i ryggen, der giver smerter. Hovedparten af vores patienter har god effekt og nogle bliver helt smertefri efter en enkelt behandling med guld i ryggen.

5/5

Det er skønt atter at få nattesøvn efter flere år med smerter

Jeg er meget glad og taknemmelig, for smerterne i nakke og brystryg er væk. Jeg kan sove om natten uden at føle knive og syle i ryggen. Det er skønt atter at få nattesøvn efter flere år med smerter. Det gør, at min livsglæde er vendt tilbage. Har været på hesteryg i det smukke efterår. Fra skovens bakketop med udsigt til Julsø og Himmelbjerget sendte både Gilvi og jeg mange taknemmelige tanker til jer på klinikken.

Merete, 59 år

Hvordan stilles diagnosen?

Rygsmerter er subjektive og personlige og kan som sådan ikke diagnosticeres. Undertiden kan man dog diagnosticere årsagen til smerterne.
Smerterne er per definition ”kroniske”, når de har varet længere end 6 måneder.
Både diagnose og behandling af kroniske rygsmerter er en lægelig specialistopgave.

Diagnosen bygger sædvanligvis på en kombination af:

 1. En beskrivelse af dine symptomer
 2. Lokalisation af smerterne og smertekarakteren
 3. Evt. udstrålende smerter til det ene eller begge ben
 4. Bestemte fund ved rygundersøgelsen

En røntgen-undersøgelse kan tages i brug til at vise, om der er slidgigt i rygsøjlen. Tilsvarende kan en MR-scanning komme på tale, hvis man mistænker en diskusprolaps, Modic forandringer, spinalstenose, ondartet sygdom eller en infektion i rygsøjlen.

Hvad kan vedligeholde og forværre rygsmerter?

Vedligeholdelse af rygsmerter:

Rygsmerter kan stå på i årevis og blive kroniske, når ryggens muskler og led belastes gennem en længere periode. Årsagerne kan for eksempel være:

 • Dårlige arbejdsforhold, dårlig arbejdsstilling eller hårdt manuelt arbejde.
 • Dårlig kropsholdning
 • Overvægt
 • Slidgigt i ryggen eller en gammel diskusprolaps i ryggen
 • Uvante bevægelser som følge af smerter andre steder i kroppen
 • Skæv ryg
 • Gigtsygdom i rygsøjlen (leddegigt, spondylitis, Bechterews sygdom)

Gradvis forværring:

Kroniske rygsmerter kan forværres ved:

 • Fysisk inaktivitet og langvarig sengeleje
 • Overbelastning af ryggen, f.eks. hvis man starter for hårdt ud med rygtræning
 • Langvarigt monotont arbejde
 • Mange tunge løft og manuelt arbejde
 • Modic forandringer i ryggen – kan formentlig forværre kroniske lænde-/rygsmerter
5/5

Det var for mig virkelig et mirakel

Jeg fik første gang guld i min nakke og lænd i 1998 og har haft det fint siden, du gav mig mit gamle liv tilbage, det var for mig virkelig et mirakel, nu kunne man lige pludselig det hele, hvor man i flere år bare havde haft smerter.

Anders, 77 år

Pludselig forværring:

Pludselig forværring af rygsmerter kan være et faresignal, som man altid skal reagere på ved henvendelse til en læge. Voldsom forværring af eksisterende kroniske rygsmerter kan bl.a. skyldes:

 • Diskusprolaps
 • Knoglesammenfald i ryggen (f.eks. ved knogleskørhed eller kræftsygdom)
 • Hold i ryggen

En diskusprolaps er en forholdsvis almindelig årsag til pludselig forværring af smerter hos såvel kroniske rygpatienter som personer, der aldrig før har døjet med ryggen.
Ved en diskusprolaps ses undertiden kraftige smerter, som kræver indlæggelse og behandling med stærk smertestillende medicin. Smerterne klinger typisk af i løbet af 1-2 uger, men rigtig fremgang ses normalt først efter 2-3 måneder.

Når diskusprolapsen sidder i lænden, kan smerterne stråle ned i det ene eller begge ben.

 • Hvis du oplever pludselig smerteforværring, føleforstyrrelser i skridtet, tømningsbesvær ved vandladning, besvær med at holde på afføring og evt. kraftnedsættelse i et ben med faldtendens, er det vigtigt, at du straks søger læge.

Hvilke konsekvenser har kroniske rygsmerter?

Kroniske ryg- og lændesmerter påvirker ofte både hverdag, arbejdsliv, familieliv, nattesøvn, hukommelse, koncentration og livskvalitet. Jo sværere smerterne er, desto større er risikoen for, at smerterne bliver kroniske og får vidtrækkende konsekvenser.

Ryggen bruges det mest af dagen til at holde kroppen oprejst, så man ikke falder sammen. Når man har rygsmerter, er den fysiske formåen og evnen til at bruge ryggen derfor noget af det første, der påvirkes. Evnen og lysten til fysisk aktivitet begrænses. Det kan f.eks. være noget så banalt som at komme ud af sengen om morgen, tage tøj på, løfte et barn op, bære madvare hjem og arbejde ude i haven. Det kan også være, at man bliver nødt til at lægge sig i sengen flere gange i løbet af dagen på grund af smerter.

I en del tilfælde kan der tilstøde iskiassmerter, som viser sig ved føleforstyrrelser (stikkende, prikkende, snurrende, sovende fornemmelse) eller smerter ud i et ben.

Har du rygbelastende arbejde, kan kroniske rygsmerter også få betydning for din evne til at gå på arbejde. Det øger risikoen for sygemelding, behov for at ændre arbejdsopgaver, og evt. arbejdsskift eller førtidspension. I værste fald går det ud over familiens økonomi.

Siden 1996 har vi i Guldklinikken flere eksempler på rygpatienter, hvis rygsmerter er blevet kureret med en guldbehandling og familiens økonomi er blevet reddet, da patienten har kunnet beholde sit arbejde. Du finder et mindre udsnit af vores succeshistorier her.

5/5

Kan sove igen uden smerter

Tusind tak for en fantastisk god og behagelig oplevelse jeg fik hos jer, i torsdags, da jeg fik lagt guld i min ryg. Jeg har i går, for første gang i ca. 3 år, kunnet støvsuge HELE vores 325m2 store hus, uden at gøre det over flere omgange, og uden at jeg måtte ligge resten af dagen. Jeg blev lidt træt i ryggen, men fik ikke stærke forværrede smerter som jeg plejer. Jeg har for første gang i over 1½ år fået sovet fra 23.00-07.00 uden at måtte op 3-4 gange for at tage piller. At kunne få sig en ordentlig nattesøvn, det var bare helt fantastisk.

Christina, 39 år

I behandlingsafsnittet nedenfor skelnes mellem tre behandlingsstrategier (trin 1-3), som er inddelt efter sværhedsgrad og varighed af rygsmerterne samt effekt af tidligere afprøvede behandlingsformer.

Hvert trin består af en række behandlingsformer og anbefalinger, som med fordel kan følges.

Ved manglende effekt af Trin 1 gås til Trin 2, og hvis du ikke bliver nævneværdigt smertelindret af de behandlingsformer, som anbefales under Trin 2 gås til Trin 3.

Hvordan behandles lette til moderate rygsmerter?

Ved de lettere til moderate grader af rygsmerter med varighed under et halvt år, kan der som regel opnås god smertelindring af nedenstående behandlingsformer. I mange tilfælde kan rygsmerterne trænes væk.

Trin 1: Lette til moderate grader af rygsmerter med varighed under 6-12 måneder.

Nogle af de terapiformer, som kan forsøges, er blandt andet:

 • Afspændingsøvelser
 • Akupunktur
 • Elektrisk nervestimulering (TENS)
 • Fysioterapi (rygtræning)
 • Kiropraktorbehandling (manipulationsbehandling)
 • Massage
 • Svagt virkende smertestillende medicin
 • Vægttab (ved overvægt)
 • Yoga

Da mange rygsmerter går i sig selv i løbet af få uger til få måneder eller kan håndteres med svagt virkende smertelindrende medicin samt hjemmetræning, anbefaler vi, at du i første omgang forsøger sådanne tiltag af rent økonomiske grunde.

Du skal imidlertid være opmærksom på, at sandsynligheden for langvarig virkning af ovenstående behandlingsformer mindskes, desto længere tid rygsmerterne har stået på samt desto ældre du er. Fra 50-60 års alderen er rygsmerter ofte forårsaget af slidgigt i ryggen, som vanskeligt behandles med ovenstående behandlingsformer. Her er guldimplantation derimod en effektiv behandling, der som hovedregel giver varig smertelindring. Du finder vores patienters anbefalinger af guldimplantation her.

5/5

Det er ufatteligt, at jeg ingen smerter har mere

Vil hermed fortælle hvordan det er gået med mit “guldeventyr”.
Det er ufatteligt, at jeg ingen smerter har mere. Da bedøvelsen forsvandt, kunne jeg ikke sidde, kun ligge på siden. Næste morgen var smerter i ryggen væk, diskusprolapsen, gjorde stadig ondt, men det varede kun nogle dage, så var den også ok.
Mange tusind tak

Birthe, 52 år

Hvis du i perioder oplever, at dine smerter forværres, kan du supplere med andre former for smertestillende medicin. Målet med behandlingen er at smertelindre så meget, at du er i stand til at træne din ryg og undgå fysisk inaktivitet.

Rygtræning anbefales generelt ved lette til moderate rygsmerter af kortere varighed. Det er vigtigt, at du træner regelmæssigt i minimum 3 måneder og at du starter blidt ud for at undgå overbelastning af rygmusklerne. Ryggen skal stille og roligt trænes op og bliver stærkere. Nogen har god effekt af rygtræning, mens andre slet ikke opnår smertelindring selv efter måneders træning. I så fald er det vigtigt, at du skifter strategi (gå til Trin 2) og forsøger mere effektive behandlingsformer, såsom guldimplantation.

Kiropraktorbehandling (manipulationsbehandling), akupunktur og massage kan være nyttige i visse akutte situationer, hvor der er behov for umiddelbar smertelindring, men ved kroniske gener har disse behandlingsformer sjældent varig effektiv.
Hvis du ikke oplever nævneværdig effekt, skal kiropraktorbehandling, akupunktur og massage begrænses til højest 4-5 behandlinger, da behandlingerne ellers hurtigt bliver omkostningstunge, og udgifterne til behandlingerne ikke modsvarer effekten.

5/5

Jeg har fået livskvaliteten tilbage efter min guldbehandling​

Det er fantastisk. Jeg er lige kommet hjem fra ferie. Sidste år kunne jeg knap nok gå en kilometer. I år har jeg travet af sted hver eneste dag. Det er næsten for godt til at være sandt, at jeg ikke længere har ondt.

Vita, 66 år
 • Har du haft rygsmerter i mere end ½-1 år, eller har du ikke oplevet nævneværdig effekt af ovenstående terapiformer under Trin 1, er der ikke grund til at fortsætte et langvarigt behandlingsforløb hos en terapeut.

Hvis ovenstående er tilfældet, skal du gå videre til næste trin, som vedrører behandling af:

Trin 2: Lette til moderate grader af rygsmerter med varighed over 6-12 måneder, eller hvor andre behandlingsformer er uden nævneværdig effekt.

Til behandling og smertelindring af kroniske rygsmerter med varighed over 6-12 måneder, eller hvor andre behandlingsformer er uden væsentlig eller langvarig smertelindrende effekt, skal nævnes:

 • Guldimplantation
 • Elektrisk nervestimulering (TENS)
 • Mestrings-strategier
 • Svagt virkende smertestillende medicin
 • Vægttab (ved overvægt)

Guldimplantation er som udgangspunkt en væsentlig mere effektiv behandlingsform til lindring af kroniske rygsmerter end afspændingsøvelser, akupunktur, kiropraktorbehandling, massage, yoga og fysioterapi (rygtræning).

Størsteparten af de patienter, der behandles med guldimplantation af speciallægerne i vores klinik, oplever signifikant smertelindring eller smertefri efter en enkelt guldimplantation. Behandlingen egner sig til alle sværhedsgrader af rygsmerter uanset, hvor længe man har døjet med ryggen.

Hvordan behandles vedvarende moderate/svære rygsmerter?

Moderate til svære rygsmerter, som er blevet kroniske, er næsten umulige at behandle til bunds med behandlingsformer såsom afspændingsøvelser, massage, kiropraktik, akupunktur, elektrisk nervestimulering (TENS) og svagt virkende smertestillende medicin, da effekten af behandlingerne er kortvarig.
Disse terapiformer kan derfor kun anbefales til behandling af nyopståede moderate/svære rygsmerter. Chancen for at opnå langvarig smertelindring af rygtræning er også begrænset.

 • Den smertelindrende effekt af rygtræning er desværre sjældent overbevisende ved svære kroniske lænde-/rygsmerter. Rygtræning er dog vigtig for at vedligeholde ryggens funktion.
5/5

Jeg har sovet uden at vågne pga smerter

I nat er 2. nat jeg har sovet uden at vågne pga. smerter. Jeg kan rejse og sætte mig på en stol uden problemer. Jeg kan gå lige så hurtigt som de fleste. I dag er mit mål at komme ud at ride.
Jeg er bare så glad og lettet. Tusind tak for, at du gik ind på den vej.

Vivian, 60 år

Hvis du ikke oplever nævneværdig effekt af ovenstående behandlinger, skal du gå videre til næste trin, som vedrører behandling af moderate til svære kroniske rygsmerter:

Trin 3: Behandling af moderate til svære kroniske rygsmerter.

Til behandling af moderate til svære lænde-/rygsmerter anbefales nedenstående terapiformer, dog med forbehold for rygoperation pga. risikoen for fejlslagen rygkirurgi og forværring af smerterne efter en operation.

 • Guldimplantation
 • Mestrings-strategier
 • Rygoperation
 • Stærk smertestillende medicin
 • Rygtræning for at vedligeholde ryggens funktion
 • Vægttab (ved overvægt)
 • (Kan forsøges ved smerteforværring: akupunktur, massage, TENS, kiropraktorbehandling, afspændingsøvelser)
5/5

Jeg er det lykkeligste menneske i verden

4 uger efter min guldbehandling er 90% af mine smerter væk. Jeg er det lykkeligste menneske i verden. Jeg er dig så taknemmelig. Før behandlingen kunne jeg kun gå 30 minutter gennem byen og hvert skridt med smerter. Nu går jeg 3 timer og længere uden smerter. Mange mange tak.

Sylvia

Stærkere smertestillende medicin i form af opioider kan være nødvendigt i en periode ved svære rygsmerter eller smerteforværring.
Man skal være tilbageholdende med langvarig behandling, da der er risiko for tolerance-udvikling og bivirkninger i form af forstoppelse, påvirket hukommelse, træthed, sløvhed, svimmelhed og afhængighed. Denne type smertebehandling skal styres af din egen læge.

Én af vores tidligere patienter, som fik store doser af morfin pga. rygsmerter, er Lillian. Hun fik kureret sine invaliderende rygsmerter med guldimplantation og kunne efterfølgende trappe helt ud af et årelangt forbrug af morfin. Du kan høre Lillian fortælle om sin succeshistorie her. 

Guldimplantation anvendes i Guldklinikken og er en effektiv behandling ved både lette, moderate og svære kroniske lænde-/rygsmerter.

 • Mange af de patienter, der behandles med guldimplantation, rapporterer om langvarig smertelindring eller smertefrihed efter en enkelt behandling.
5/5

Det er et mirakel

Det er helt fantastisk – mor har ingen smerter haft i knæet siden i går efter, at hun fik guld i knæet. Hun har været ude at gå en tur på vejen med rollator, det har hun ikke kunnet i lang lang tid […] Det er et mirakel.

Tusind tusind tak – vi er så glade, både på mors og vores vegne.

Datter til 92-årig kvinde

Fordelene ved guldimplantation er, at behandlingen ikke kræver genoptræning, sygemelding eller indlæggelse – i modsætning til en rygoperation.

Behandlingen bør derfor altid være førstevalgsbehandling til lindring af moderate – og svære rygsmerter, der ikke lindres af andre traditionelle terapiformer, såsom afspændingsøvelser, akupunktur, kiropraktorbehandling, massage, yoga og fysioterapi (rygtræning).

Der ses aldrig forværring af smerter efter en guldimplantation.

Guldimplantation bør altid overvejes til behandling af kroniske rygsmerter før en evt. rygoperation, hvor der ikke er grund til akut kirurgi.

Operation i ryggen omfatter bl.a. stivgørende rygoperation (dese-operation), operation for diskusprolaps og operation for rygmarvsforsnævring (spinalstenose). En stivgørende operation bør altid være sidste behandlingsvalg grundet risiko for smerteforværring, langvarig genoptræning, sygemelding og komplikationer.

I en del tilfælde kan kroniske rygsmerter ikke bedres ved en rygoperation. Nogen oplever endog at få svære invaliderende rygsmerter efter en operation (såkaldt fejlslagen rygkirurgi). Man er derfor helt generelt tilbageholdende med at operere ved kroniske rygsmerter.

Mestrings-strategier bør generelt reserveres til patienter, der har forsøgt alle behandlingsformer og alle muligheder er udtømte. Formålet med mestrings-strategier er at acceptere, at man har ondt.

I Guldklinikken har vi igennem årene mange eksempler på patienter, der er blevet opgivet af det offentlige sygehusvæsen og tilbudt forløb hos psykolog med henblik på at lære at mestre deres smerter. Hovedparten af vores patienter har god virkning af en guldbehandling og nogle bliver helt smertefri efter bare en enkelt guldimplantation. Det gælder selv i de tilfælde, hvor patienten ikke har haft effekt af alle andre terapiformer, herunder rygtræning, massage og smertestillende medicin.

Guldimplantation er med andre ord et godt alternativ til mestrings-strategier og bør forsøges, før man accepterer at leve med sine smerter.

5/5

Fuldstændig smertefri i dag efter en guldimplantation

For 3 måneder siden var min mand hos dig. Allerede umiddelbart efter behandlingen var hans hoftesmerter væk og har været det lige siden. Han er fuldstændig smertefri i dag. Vi er utrolig taknemmelige.

Hustru til patienten

Hvad kan du selv gøre - uden behandling?

 • Vær ikke nervøs for at bruge din ryg. Det er bedre, at du bevæger dig og bruger ryggen normalt, end at du hele tiden går og passer på.
 • Du bør genoptage de normale aktiviteter så tidligt som muligt, selvom du stadig har ondt. Forsøg at lindre dine smerter med smertestillende håndkøbsmedicin. Desto hurtigere du kommer i gang igen, desto bedre.
 • Undersøgelser har vist, at personer med rygsmerter, der undlader at bruge ryggen, fordi de er bange for at ødelægge noget i ryggen, har større tendens til at udvikle kroniske rygsmerter sammenlignet med rygpatienter, der ikke frygter at bruge ryggen.
 • Gå normalt på arbejde, selvom du har ondt. Arbejde skader sædvanligvis ikke ryggen. Tværtimod er det i al almindelighed mere skadeligt at lade være med at gå på arbejde. Specielt bedrer langvarig sygemelding ikke situationen – tværtimod øger sygemelding risikoen for aldrig at vende tilbage til jobbet.
 • Har du rygbelastende arbejdsopgaver, kan det være en fordel at få ændret dine arbejdsfunktioner. Diskutér dine arbejdsfunktioner med din læge og din arbejdsgiver, så I sammen kan finde ud af, hvordan de uhensigtsmæssige arbejdsforhold fjernes.
 • Lav rygøvelser for at holde ryggens funktion ved lige. Start blidt ud så du undgår overbelastning af rygmusklerne. Du skal træne regelmæssigt i minimum 3 måneder, før en evt. effekt kan ses. Dette gælder dog ikke ved kroniske rygsmerter som følge af Modic forandringer.
 • Hvis du ikke oplevet væsentlig eller varig effekt af behandlingsformer, såsom afspændingsøvelser, akupunktur, massage, kiropraktorbehandling m.fl., er det vigtigt, at du ændrer strategi og forsøger mere effektive behandlingsformer såsom guldimplantation.
 • Lev så frit du overhovedet kan med dine rygsmerter. Jo mindre du tænker på dem, desto mindre spænder dine muskler, som er en del af dine smerter. Ryggen kan holde til mere, end du tror.
 • Brug evt. en smertedagbog til at få overblik over effekten af forskellige behandlingsformer. En smertedagbog kan give dig overblik over, hvad der forværrer eller bedrer dine smerter.
5/5

Meget tilfreds

Jeg har vært hos deg for ca. 14 år siden for gullbehandling i nakken. Denne behandlingen har vært til stor nytte for meg og fortsatt er jeg smertefri.
Jeg ville bare fortelle deg at ryggen min har blitt sååååå mye bedre og at jeg er nesten smertefri👏🏻👏🏻
Når jeg er veldig aktiv kan jeg av og til ha smerter i hofta og litt nedover bena, men ellers er det helt topp👍

Betina, 58 år

Hvorfor få guld i ryggen?

Guldimplantation er generelt en effektiv behandlingsform til behandling af kroniske rygsmerter og har dokumenteret langvarig effekt på kroniske smerter. Behandlingen er udviklet særskilt til behandling af kroniske smerter og virker hos både dyr og mennesker.

 • Størsteparten af kroniske rygpatienter, der behandles med guldimplantation, bliver enten væsentlig smertelindret eller helt smertefri.
  Guldimplantation har dokumenteret og varig effekt på kroniske smerter.

Almindeligvis er en enkelt behandling tilstrækkelig, men i få tilfælde, især ved svære kroniske smerter, kan det være nødvendigt med en supplerende guldbehandling efter et halvt år.

Foruden at guldimplantation er en effektiv behandling, er metoden hverken forbundet med komplikationer, bivirkninger, indlæggelse, genoptræning eller sygemelding. Faktisk er guldimplantation så skånsom en behandling, at du kan tage hjem allerede umiddelbart efter din behandling. Læs mere om behandling med guld i ryggen her.

Før en guldbehandling:

For at komme i betragtning til en guldimplantation bedes du: 

 1. Kontakte klinikken for tidsbestilling (kontaktoplysningerne finder du her). Du kan også kontakte os for en uforpligtende samtale.
 2. Få foretaget en røntgen-/ scanningsundersøgelse af det smertefulde led eller område efter vejledning fra speciallægerne i klinikken. Har du tidligere fået foretaget en sådan undersøgelse, der er nyere end 2 år, kan denne ofte anvendes.
 3. Du bedes kontakte den røntgenafdeling, hvor du har fået foretaget undersøgelsen mhp. at få tilsendt røntgen-/scanningsbillederne. Afdelingen er forpligtet til at tilsende dig billederne.
 4. Tilsende os røntgen-/scanningsbilleder af det smertefulde led eller område i god tid forud for konsultationen.
 5. Får du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin i nogle dage op til din guldbehandling. Dette aftaler du med os i forbindelse med tidsbestilling.
 6. Vi vil også bede dig om evt. at tage en pårørende med på dagen for behandlingen, som kan transportere dig hjem efter guldbehandlingen. Det skyldes, at lokalbedøvelsen kan have en generel sløvende effekt, og vi derfor fraråder, at du køre bil de første timer efter behandlingen.

Kontakt os for en uforpligtende vurdering

Vi er pionere inden for guldimplantation og er den klinik i verden, der har længst erfaring med at behandle langvarige – og kroniske smerter hos mennesker med små 24-karat guldstykker.

Hans Kjerkegaard

Læge Hans Kjerkegaard

Læge Ulrik Kjerkegaard

Læge Ulrik Kjerkegaard

Tilbydes i disse klinikker

Gratis parkering ved klinikken

Ring til os

23 39 49 77 (hverdage 10.00-16.00)
(Guldklinikken vil gerne modtage henvisninger, men der gives ikke tilskud fra nogen sider.)

Se priser

Få overblik over gældende priser
på Alba Hårklinik

Hans Kjerkegaard

Kontakt os helt uforpligtende

Tlf: 23 39 49 77

For professionel & kompetent behandling af smerter & ømme led med guld

Book din tid

Kontakt klinkken for at høre nærmere eller bestille tid.

Guldimplantation

Alt du behøver at vide om behandling med lokal guldbehandling (guldimplantation). Vi er den klinik i Europa, der har størst erfaring (siden 1996) med at behandle kroniske smerter og ømme led hos mennesker.

Anbefalinger fra vores patienter

Gennem tiden har vi fået mange flotte tilbagemeldinger fra vores patienter. Nogle af blevet helt smertefri og har genvundet førlighed og livskvalitet til stor glæde for patient og pårørende.

Mød vores læger

Hans Kjerkegaard

Hans Kryger Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Læge Ulrik Kjerkegaard

Ulrik Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Hans Kjerkegaard

Hans Kryger Kjerkegaard

Læge
Risskov (Århus)

Udvalgte priser

Konsultation hos speciallæge vedrørende kroniske smerter
Ingen
Ingen
1.000,00 DKK

Service

Konsultation hos speciallæge vedrørende kroniske smerter
Pris
1.000,00 DKK
Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger
underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 6%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser.

Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

Tak til vores mange glade patienter