Slidgigt i nakken – Behandling af kroniske nakkesmerter

Guldimplantation (også kaldet lokal guldbehandling) er en effektiv smertebehandling mod langvarige, kroniske og tilbagevendende nakkesmerter pga. slidgigt. Effekten af en guldimplantation er varig.
 

✓ Guldimplantation er velegnet til patienter, som har behov for smertebehandling og som ofte ikke kan afhjælpes på anden måde.
De fleste af vores patienter oplever, at deres smerter forsvinder helt eller lindres så meget, at man kan leve en normal tilværelse igen.
✓ Én enkelt behandling med guld er som regel nok.

Slidgigt i nakken er en hyppig årsag til kroniske nakkesmerter, der især rammer midaldrende og ældre. Der er tale om alders-betingede strukturelle forandringer, der involverer nakkens ryghvirvler, led og båndskiver (diski). Traume mod nakken i ung alder (piskesmæld) øger risikoen for slidgigt i nakken senere i livet.

I Guldklinikken er vi specialiserede i at behandle kroniske smerter ved hjælp af guldimplantation. Behandlingen er videnskabeligt bevist at have signifikant smertelindrende effekt på kroniske nakkesmerter som følge af slidgigt.

✓ Vi har haft patienter, der har levet uden smerter i 15-17 år efter en behandling med guld.
 
Fakta om implantation af guld i nakken:
✓ Det er videnskabeligt dokumenteret, at guldimplantation kan afhjælpe langvarige og kroniske nakkesmerter pga. slidgigt.
✓ Én behandling er som regel nok.
✓ Varig smertelindring eller smertefrihed ses hos 80-85 %.
✓ Behov for smertestillende medicin efter behandlingen bliver mindre eller forsvinder.
✓ Ingen indlæggelse.
✓ Kan foretages uanset alder og evt. hjerte-/lungesygdom.
✓ Ingen bivirkninger.
✓ Ingen genoptræning.
✓ Ingen sygemelding efter en guldimplantation.

 
Det, der er kendetegnende for smerter i nakken pga. slidgigt, er, at nakkespændinger (og evt. ledsagende spændingshovedpine) sjældent kan lindres af fysioterapi, massage, kiropraktor, akupunktur m.fl. Her er guldbehandling et godt alternativ, fordi guld hos flertallet af vores patienter giver varig smertelindring.
 
Er du interesseret i at høre nærmere om dine muligheder for behandling, er du hjertens velkommen til en uforpligtende samtale med Læge Hans Kryger Kjerkegaard. Du kan enten ringe eller skrive pr. mail (find kontaktoplysninger her).
 
En vurdering af dine muligheder for behandling foregår altid på baggrund af en saglig gennemgang af din sygehistorie og røntgenbilleder.

 
I denne artikel kan du læse mere om, hvad slidgigt i nakken er, symptomer på slidgigt og hvordan kroniske nakkesmerter behandles:
 

Hvad er slidgigt i nakken?

De øverste syv hvirvler i rygsøjlen er halshvirvler. Omkring disse hvirvler er der muskler og ledbånd, og mellem hvirvlerne er der båndskiver, som virker som støddæmpere i rygsøjlen (Figurbeskrivelse klik her: nakkerygsøjlen).

Slidgigt i nakken skyldes, at båndskiverne i halshvirvelsøjlen med alderen mister deres vandindhold og falder sammen. Det betyder, at der kommer øget vægtbelastning af leddene og siden degenerative forandringer i leddene mellem halshvirvlerne.
 
Ved fremskreden slidgigt ses fortykkelse af ledkapslen og der kan dannes ny knogle (såkaldt osteofytter) omkring leddene, så bevægeligheden i nakken bliver mindre.
Hvis knogledannelsen er tilstrækkelig udtalt, kommer der tryk ind på rygmarv og/eller spinalnerver med evt. udstrålende smerter til skulder, arm eller fingre til følge.
 

Hvem får slidgigt i nakken?

Slidgigt opstår gradvist med alderen, og rammer de fleste i større eller mindre grad. Cirka halvdelen af alle 50-årige har slidgigt i nakken, mens 70% af alle 60-årige har slidgigt i nakken. Det er dog individuelt, hvor mange gener slidgigten giver.
 
Slidgigt i nakken rammer begge køn, men mænd har en tendens til at udvikle tilstanden i en tidligere alder end kvinder.
 
Ud over den alders-betingede tendens til slidgigt, disponerer en række faktorer til kroniske nakkesmerter som følge af nakkeslidgigt.
 
Disse tilstande omfatter blandt andet:
• Tidligere skade i nakken, for eksempel som følge af trafikuheld eller hovedspring på lav dybde
• Dårlige arbejdsstillinger
• Arbejdsforhold med overbelastning af nakken
 

Symptomer på slidgigt i nakken

Symptomerne på slidgigt i nakken omfatter:
 
• Stivhed og smerter i nakken, der lindres ved hvile. Smerterne er typisk værst om morgenen og igen hen på dagen.
• Eventuel forværring af smerterne ved belastning
Spændingshovedpine, der kan stamme fra nakken
• Smerter i skuldre eller arme
• Føleforstyrrelser i fingrene i form af sovende, snurrende eller prikkende fornemmelse
• Eventuel nedsat bevægelighed i nakken
• Skurrende lyde fra nakken, når hovedet drejes
• Forstyrret nattesøvn
 
Symptomer som følge af slidgigt i nakken opstår gradvist. I begyndelsen er symptomerne ofte milde og kommer med mellemrum, men med tiden ses ofte en forværring af symptomerne som led i udviklingen af kroniske smerter med dertil følgende involvering af den omkringliggende nakkemuskulatur, som bliver øm og spændt. Nogle dage er værre end andre.
 
Smerterne vil ofte være lokaliseret, som vist på figuren nedenfor:
 

 
Ved ledsagende spændingshovedpine kan udbredelse af smerter være som vist på figur nedenfor:

 

Hvordan stilles diagnosen?

Slidgigt i nakken diagnosticeres typisk på baggrund af din sygehistorie, en klinisk undersøgelse af nakken og billeddiagnostiske undersøgelser såsom røntgen-, CT- eller MR-scanningsbilleder.
 
Diagnosen bygger på en kombination af:
1. En beskrivelse af dine symptomer i form af kroniske nakkesmerter
2. Lokalisation af smerterne og smertekarakteren
3. Bestemte fund ved den kliniske undersøgelse
4. Billedediagnostisk undersøgelse
 

 

Synes du godt om indholdet af denne artikel – eller kender du nogen, der har ondt?
Så del artiklen med dine venner
 
Ikke for vores skyld… men for deres skyld!


 
 

Behandling af kroniske nakkesmerter

Behandling af slidgigt i nakken kan gribes an på forskellig vis. Overordnet set bør valg af behandlingsform afhænge af smerternes varighed og sværhedsgrad.
 

Behandling af nyopståede nakkesmerter

Ved milde til moderate nakkesmerter, der har varet mindre end 6 måneder, eller ved smerteforværring af eksisterende kroniske nakkesmerter, kan nedenstående behandlingsformer anbefales:
• Akupunktur
• Kiropraktik
• Massage
• Smertestillende medicin (især paracetamol og NSAID-præparater)
• Øvelsesterapi med bevægelse af nakken
 
Generelt er det vigtigt at holde sig aktiv og opretholde styrke og bevægelighed i nakken. Milde til moderate nakkesmerter kan som regel lindres ved hjælp af et dagligt øvelsesprogram og træning af nakken.
 
Det er vigtigt, at nakkeøvelserne ikke forværrer smerterne, hverken under eller efter øvelsesprogrammet. Gør det ondt, er det udtryk for, at musklerne overbelastes, og at træningen er for intensiv. Nakkeøvelserne skal være af så mild karakter, at de kan udføres uden smerteforværring.
 
Det kan undertiden være nødvendigt at supplere med smertestillende medicin for at holde smerterne nede. Smertestillende medicin fjerner ikke den underliggende årsag til, at du har ondt i nakken, men mindsker smerte ved bevægelse. Fejlbelastning af nakken som følge af smerter, kan i sig selv være årsag til, at smerterne i nakken spreder sig til større dele af nakke-skulderåget.
 
Kiropraktik, akupunktur og massage kan være effektivt til lindring af nyopståede nakkesmerter og i perioder med opblussen af kroniske smerter. Dog kan man ikke forvente varig smertelindring af disse behandlingsformer, når smerterne er blevet kroniske med varighed over 6 måneder.

 

Behandling af kroniske nakkesmerter (varighed over 6 måneder)

Ved moderate til svære kroniske smerter, der har stået på længere end 1-2 år, er nedenstående behandlingsformer som regel mere effektive.
• Øvelsesterapi med bevægelse af nakken (mindsker forværring af spændinger i nakken)
• Smertestillende medicin (især paracetamol og NSAID-præparater)
Guldimplantation (guldakupunktur)
• Evt. stivgørende operation
 

Guldbehandling ved slidgigt i nakken

Guldimplantation bliver anvendt til alle former for slidgigtssmerter. Ca. 75-80% af vores patienter oplever permanent smertelindrende effekt efter en behandling. Det betyder, at flertallet af vores patienter kan reducere eller helt trappe ud af deres smertestillende medicin. Flertallet genvinder deres livsglæde og nogle bliver helt smertefri.
 
Vi har patienter, der melder om fortsat smertefrihed eller smertelindring 10-15 år efter en behandling. Læs om succeshistorierne og vores patienters tilbagemeldinger ved at klikke på linket her.
 
Gennem videnskabelige undersøgelser har vi dokumenteret den smertelindrende effekt på kroniske nakkesmerter.
 
En guldbehandling foregår i lokalbedøvelse, hvor der lægges små 24-karat guldstifter ind omkring de slidgigts-ramte halshvirvler.
Behandling med guld er dermed et skånsomt indgreb. Den smertelindrende effekt kommer for hovedparten af patienterne efter 3 måneder og er herefter varig.
 
Teknikken er anvendt i klinikken på mennesker siden 1996 og af dyrlægerne siden 1978 på bl.a. hunde med god effekt.
 
Læs mere om guldimplantation her.
 

Er du interesseret i at høre nærmere om dine muligheder for behandling, er du hjertens velkommen til en uforpligtende samtale med Læge Hans Kryger Kjerkegaard. Du kan enten ringe eller skrive pr. mail (find kontaktoplysninger her).
 
En vurdering af dine muligheder for behandling foregår altid på baggrund af en gennemgang af din sygehistorie og røntgenbilleder.